Förvaltningsrätten i Stockholm
 

Förvaltningsrätten sätter ned återkravet för Volvo Technology med 155 miljoner kronor

Mål: 3122-23
Förvaltningsrätten anser att Volvo Technology AB hade tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter när bolaget ansökte om korttidsstöd våren 2020. Tillväxtverket har därför inte haft rätt att återkräva hela stödbeloppet på drygt 182 miljoner.

Tillväxtverket beslutade att återkräva drygt 182 miljoner kronor av det stöd vid korttidsarbete som lämnats till Volvo Technology AB som arbetar med forskning och utveckling inom fordonsindustrin. Enligt Tillväxtverket hade samtliga bolagets nyckeltal utvecklats positivt från 2019 till 2020 och bolaget hade därmed inte sådana tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter som krävs för rätt till stöd vid korttidsarbete. Genom att bolaget vid ansökan om stöd uppgett att det haft sådana svårigheter bedömdes bolaget ha lämnat en oriktig uppgift som medför återbetalningsskyldighet.

Förvaltningsrätten anser att det inte är meningsfullt att jämföra siffrorna mellan åren 2019 och 2020. Detta eftersom Volvo-koncernen under 2019 genomförde en stor omorganisation och införde en ny finansiell modell, vilket påverkat bolagets verksamhet och resultat. Domstolen bedömer i stället att den drastiska nedgången i bolagets omsättning vid början av covid 19-pandemin innebär att bolaget har haft sådana tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter som ger rätt till stöd.

– Det innebär att Tillväxtverket inte har uppfyllt sin bevisbörda och alltså inte har haft grund för att kräva tillbaka hela det utbetalda stödet. Förvaltningsrätten upphäver därför delvis Tillväxtverkets beslut och sätter ned återkravet till de 26,8 miljoner kronor som bolaget har medgett att betala tillbaka, säger Peter Österberg, rådman.

Faktaruta

Reglerna om stöd vid korttidsarbete blev särskilt aktuella under covid 19-pandemin. Stödet administrerades av Tillväxtverket.

För att ha rätt till stöd behöver arbetsgivaren uppfylla vissa villkor, bland annat måste arbetsgivaren ha fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter.

En arbetsgivare kan bli återbetalningsskyldig för utbetalt stöd om arbetsgivaren till exempel har lämnat oriktiga uppgifter i ansökan om korttidsstöd och därigenom har förorsakat att stöd lämnats felaktigt. Begreppet ”oriktig uppgift” syftar på en uppgift som objektivt sett är felaktig och omfattar således även uppgifter som lämnats i god tro om att de var riktiga.