Domstolsverket
 

Åtgärder för att minska säkerhetsrisker - redovisning av regeringsuppdrag säker lokalförsörjning

Gemensamma arbetsmetoder och nya lösningar för myndigheter att hantera riskfyllda ägarförhållanden; det är några slutsatser i regeringsuppdraget som gavs till Domstolsverket, Polisen och Kriminalvården som redovisas den 28 februari.

Den organiserade brottsligheten hotar samhället genom infiltration och påtryckningar mot rättsväsendet och andra myndigheter. Även om en myndighet ingår hyresavtal med en problemfri hyresvärd och fastighetsägare så finns en risk att det senare uppstår säkerhetsrisker genom kopplingar till kriminalitet eller påverkan av utrikes makt.

- Att förhindra att den organiserade brottsligheten får inflytande över fastigheter vi hyr är avgörande för att säkerställa trygga och rättssäkra miljöer för våra verksamheter. Vi har tyvärr sett en utveckling där fastigheter som myndigheter nyttjar hamnar i fel händer, och därför har det här uppdraget – som skett i samverkan mellan myndigheter – varit av stor vikt. Genom denna genomgång av verkliga förhållanden och förslag på utveckling av nya verktyg kan vi undvika att fastna i avtal där ägarförhållanden utgör en säkerhetsrisk, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

Korrigering och kontroll av ägarförhållanden – två av flera verktyg

Riskerna som finns kopplade till myndigheternas hyra av verksamhetslokaler rör främst förändringar av ägandet av fastigheter som inträffar under den tid en myndighet är bunden av ett hyresavtal. Att begränsa fastighetsägarens rättigheter är svårt, eftersom hyresavtal bygger på frivillighet och fastighetsöverlåtelser är en naturlig del av fastighetsmarknaden. Därför måste det finnas verktyg som gör det möjligt för myndigheterna att hantera situationer med riskfyllda ägarförhållanden.

I utredningen föreslår myndigheterna att de ska ges möjlighet att korrigera ett riskfyllt ägarförhållande. Det ska ske genom att myndigheterna själva förvärvar den fastighet som fått ett riskfyllt ägarförhållande och därefter säljer den vidare till en fastighetsägare som myndigheterna bedömer som säker.

Myndigheterna föreslår också ett system för kontroll av ägarförhållanden skapas med förvärvstillstånd och statlig förköpsrätt som instrument. Det bör även övervägas om vissa samhällskritiska fastigheter ska ägas permanent av staten.

Gemensamma arbetsmetoder för att minimera säkerhetsrisker

Myndigheterna redovisar också en rad gemensamma arbetsmetoder och förbättringsområden för att minimera säkerhetsrisker i ägarförhållanden av fastigheter där myndigheter hyr lokaler. Bland annat föreslås kontroller mot belastningsregistret, myndighetssamverkan inför avtalstecknande samt nya ägaranvisningar till Specialfastigheter Sverige AB.

- Det har visat sig att de verktyg som nu står till buds för att komma ur riskfyllda hyresförhållanden inte är tillräckliga. Med de förslag som nu framförs i utredningen till regeringen anser vi att vi skulle få den handlingsfrihet som krävs för att intentionen i utredningsdirektivet ska uppfyllas säger Domstolsverkets fastighetsdirektör Harald Pleijel.

Bakgrund

Under 2024 gav regeringen Polismyndigheten, Kriminalvården och Domstolsverket i uppdrag att gemensamt analysera förutsättningarna för en säker och långsiktig lokalförsörjning (JU 2024/1750).