Uppsala kommun genomför en upphandling av driften av vård- och omsorgsboendet Ferlin. Upphandlingen genomfördes som en reserverad upphandling, vilket innebar att endast leverantörer som uppfyller kriterierna för att utgöra en idéburen organisation kunde lämna anbud. Fyra vårdbolag ansökte om överprövning och yrkade att upphandlingen skulle göras om på så sätt att även vinstdrivande bolag kunde lämna anbud. Vårdbolagen ansåg att det saknades sakliga skäl att reservera upphandlingen, varför reservationen utgjorde en otillåten negativ särbehandling av vinstdrivande bolag. Vårdbolagen ansåg även att en sådan reservation var oproportionerlig samt att den bestämmelse kommunen använt stod i strid med EU-rätten.
I upphandlingsmål är huvudregeln att det är den sökande parten (i detta fall vårdbolagen) som ska visa att det finns skäl för domstolen att ingripa i upphandlingen. Förvaltningsrätten har bedömt att det inte finns skäl att frångå denna huvudregel i förevarande mål. Förvaltningsrätten har bedömt att vad vårdbolagen har anfört inte visat att kommunens reservation har skett i strid med gällande rätt, eller att den svenska lagstiftningen kan anses i strid med EU-rätten.
- Det här är principiellt intressanta och viktiga mål som rör avsteg från huvudregeln inom offentlig upphandling; det vill säga den fria konkurrensen. Genom kommunens reservation begränsas konkurrensen, och det har därför varit viktigt att noga utreda om ett sådant avsteg är förenligt med gällande lagstiftning. I synnerhet då det handlar om förhållandevis ny lagstiftning som inte tidigare prövats i domstol, säger Karin Åsberg, rådman.