Det har getts in tre anbud i upphandlingen. De två anbudsgivare som inte vann upphandlingen, CompuGroup Medical Sweden AB (CGM) och Systematic A/S (Systematic), begärde överprövning av upphandlingen hos förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten har nu prövat bolagens ansökningar i två mål. Förvaltningsrätten har avslagit båda ansökningarna.
Regionen förkastade CGM:s anbud eftersom regionen ansåg att anbudet var orent. Det beslutet har förvaltningsrätten redan prövat en gång och då gett regionen rätt. Regionen tyckte den här gången att CGM:s ansökan skulle avvisas, eftersom bolaget redan har fått sin sak prövad av domstol en gång. Förvaltningsrätten kommer fram till att CGM visserligen har rätt att få en till prövning av domstolen, men att det inte finns anledning att göra någon annan bedömning i sak än förra gången. Regionen hade alltså fog för att förkasta CGM:s anbud.
Många av Systematics invändningar går ut på att regionens utvärdering av anbuden har varit felaktig på så sätt att Systematic har fått för låga poäng och Cambio har behandlats för generöst. Förvaltningsrätten anser inte att det finns skäl att ingripa i upphandlingen på grund av det.
Förvaltningsrätten finner inte heller skäl att ingripa på grund av att det eventuellt kan ha ”läckt ut” sekretessbelagda uppgifter om Systematics anbud från regionen.
- Den här upphandlingen är utformad så att kvalitet väger tungt, på så sätt att en anbudsgivare har kunnat få stora prisavdrag för olika kvalitetsaspekter vid utvärderingen av anbuden. Förvaltningsrätten har accepterat den modellen och anser också att regionen har skött själva utvärderingen av anbuden på ett acceptabelt sätt, säger rådmannen Jonatan Wahlberg.