Livstidsstraff för mord och mordförsök vid Långbergsskolan i Nyköping

Mål: B 3282-19
Nyköpings tingsrätt har idag dömt en 24-årig man för mord och två mordförsök i september 2020 invid Långbergsskolan i Nyköping till livstids fängelse. En 21-årig man har dömts för skyddande av brottsling, grovt brott, till fängelse i fem månader. En 24-årig kvinna, också åtalad för skyddande av brottsling, grovt brott, har frikänts.

Den aktuella kvällen gick tre unga män tillsammans på Stockholmsvägen, när två bilar stannade. Den 24-årige mannen har berättat att han steg ut från förarplatsen på en av bilarna för att tala med en av männen. De såg en pistol i hans hand och flydde, men besköts med fyra skott. En av dem träffades i ryggen och avled.

Den 24-årige mannen har invänt att det var en av passagerarna i bilen som sköt. Tingsrätten kommer i domen fram till att det är bevisat att det var den 24-årige mannen som avlossade skotten. Något motiv till händelsen har inte framkommit. Hans handlande bedöms som mord och mordförsök.

Straffvärdet är sammantaget så högt att påföljden bestäms till fängelse på livstid.

Under färden från brottsplatsen fick 24-åringen hjälp att byta bil av en 21-årig man, som följt med honom, och en 24-årig kvinna, som gav dem skjuts i sin bil. Han kunde på så sätt passera förbi en kontrollplats som polisen ställt upp.

Den 21-årige mannen döms till fängelse för skyddande av brottsling. Brottet bedöms grovt med hänsyn till de allvarliga brott som begåtts av den 24-årige mannen.

Tingsrätten kommer fram till att det inte är bevisat att den 24-åriga kvinnan kände till vad mannen gjort och hon frikänns därför från åtalet.

Målsägandena tillerkänns det skadestånd de har begärt. De anhöriga till den avlidne, hans mor och sex syskon, får skadestånd med 60 000 kr var. De två männen som överlevde skottlossningen får 115 600 kr var.