Praktik & Prao

Vill du praktisera på en av Sveriges största tingsrätter?

Praktik på Södertörns tingsrätt ger dig möjligheten att komplettera dina teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter.

Under din praktik får du handledning och möjlighet att prova på arbetsuppgifter som utförs vid en tingsrätt.

Vi jobbar hårt för att din praktiktid ska bli både spännande och lärorik och du knyter också viktiga kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Vi erbjuder främst praktikplats till dig som studerar på juristprogrammet eller läser till paralegal.

För närvarande har tingsrätten inte resurser för att ta emot praktikanter. Vi tar heller inte emot spontanansökningar eller minderåriga för praktik.

Prao

Vill du ha din prao hos oss? Vi tar emot praoelever varje termin!

Skolelever som bor i domstolens upptagningsområde (Huddinge, Haninge, Handens och Nynäshamns kommuner) och går på högstadiet är välkomna att ansöka om praoplats för två veckor eller kortare tid på domstolen.

När kan jag ansöka och hur göra jag?

Du kan anmäla ditt intresse för vårterminen under november-december månad. Intresseanmälan för praoplats för höstterminen 2024 öppnar efter sommaren 2024.

Du visar ditt intresse genom att fylla i ett ansökningsformulär. Ansökningsformuläret är bara öppet under ovan nämnda ansökningstider. Södertörns tingsrätt tar inte emot spontanansökningar för prao, utan alla ansökningar måste gå via ansökningsformuläret.

Om det är många elever som visar intresse för praoplats så kommer urvalet ske genom lottning. Du som får en praoplats kommer att kontaktas av tingsrätten, övriga får ett mail med ett meddelande om att man inte fått plats.

Vad får jag göra under min prao?

Under din prao får du en god inblick i tingsrättens dagliga verksamhet och hur vi arbetar inom olika områden.

Tingsrätten har ett särskilt framtaget praoprogram och du får en egen handledare under din tid hos oss.

I blogginlägget nedan kan du läsa mer om två praoelever som har praoat på Södertörns Tingsrätt.

Vilka tider förväntas jag vara på tingsrätten?

Det beror på, men utgångspunkten är mellan kl. 09.00-15.00. Vissa dagar kanske du behöver komma lite tidigare eller stanna kvar lite längre. Du kommer att få ett praoschema av din handledare.

Ansökningsformulär för prao-plats för vårterminen 2024

Här kan du anmäla ditt intresse för prao hos oss. Fyll i alla uppgifter. Om du får en praoplats hos oss så kommer din handledare att höra av sig till dig i god tid innan praoperioden börjar.

Välkommen med din intresseanmälan för prao hos Södertörns tingsrätt!

Uppdaterad
2023-11-09