Närmare 100 000 människor vittnar i domstol varje år. Vittnar gör man för att hjälpa domstolen att döma rätt - inte för att sätta dit eller skydda någon. Domstolen vill bara att du kommer och berättar vad du vet.
Du kan göra skillnad – en film om att vittna
I denna film förklarar domaren Kai Koskela hur det går till att vittna, vilket stöd man kan få och varför det är så viktigt att vittna.
Filmens längd är 9:05 minuter. Den är textad, syntolkad och teckentolkad.
Det är viktigt att du kommer till domstolen
Det du känner till kan ha stor betydelse för domstolens möjligheter att döma rätt.
Att vittna är en så viktig uppgift för samhället att den som kallas till en rättegång enligt lag är skyldig att komma och vittna. Det kallas för vittnesplikt.
Det är därför viktigt att du kommer till rättegången och att du kommer i rätt tid och till rätt plats. Inte bara för att domstolen ska döma rätt utan också för att en rättegång kostar samhället stora pengar.
När du kommer till domstolen
Ta med dig kallelsen. Där står målnumret och vilken sal förhandlingen ska hållas i.
Hur går det till att vittna?
Du som ska vittna får inte vara med inne i rättssalen innan det blir din tur att vittna. Det är för att du ska kunna lämna din berättelse utan att vara påverkad av vad som tidigare sagts i rättssalen.
På vilket sätt du berättar och hur du uttrycker dig har mindre betydelse. De människor du möter i domstolen vet hur det kan vara att vittna för första gången. Huvudsaken är att det du säger är sant och att du verkligen berättar allt du vet.
Målet ropas på
Målet ropas upp i domstolens högtalarsystem. Alla berörda, utom du som är vittne, går in i rättssalen.
Vittnen ska inte kunna påverkas av det som sägs i förhandlingen. Därför får du vänta tills det blir din tur att svara på frågor.Du som är vittne kallas in
Du kallas in i rättssalen. Där får du svära vittneseden: ”Jag (ditt namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”.
Den som ljuger efter vittneseden kan dömas för mened, ett brott som vanligtvis ger fängelse.
Du får svara på frågor
Nu får du svara på frågor från parterna och från rätten.
Berätta det du minns och är säker på
Vittnesförhöret är inget läxförhör. Du ska bara berätta vad du vet om händelsen eller personen som målet handlar om. Det är viktigt att du bara berättar det du faktiskt minns och är säker på.
Förhöret spelas in
I tingsrätten spelas förhöret in med ljud och bild. I förvaltningsrätt och i hyres- och arrendenämnd spelas enbart ljudet in. Detta görs för att förhöret ska kunna visas i högre instans om domen överklagas.
I vissa fall kan du delta på distans
Domstolen kan i vissa fall besluta att du får delta på distans i stället för att infinna dig personligen. Det kan till exempel bli aktuellt om du bor långt från domstolen. Då kan du få möjlighet att delta via videomöte från en annan domstol eller från ett statligt servicekontor. Du kan också delta via telefon. Du får informaton om detta i kallelsen.
Du kan få ersättning för kostnader
Har du haft kostnader för att medverka i en rättegång kan du ha rätt till ersättning.
Stöd för dig som ska vittna
Vittnesstöd finns på de flesta tingsrätter och kan hjälpa dig när du kommer till domstolen för rättegång.
Du som är vittne eller målsägande...
- har du frågor inför kommande rättegång?
- vill du vänta i avskilt väntrum?
- vill du komma till tingsrätten innan din rättegång och träffa ett vittnesstöd, få mer information, gå på en rättegång och ställa dina frågor?
- vill du boka ett vittnesstöd som är med under din rättegång?
Begreppet vittnesstöd
kommer från det engelska begreppet ”witness” som avser både vittne och målsägande (brottsdrabbad).
Vad gör vittnesstöd?
Ett vittnesstöd erbjuder kostnadsfritt vittnen och målsäganden information, förklarar, avdramatiserar, erbjuder avskildhet, är en medmänniska/ett sällskap, förmedlar till andra stödinsatser m.m.
Varför vittnesstöd?
Vittnesstöden bidrar till kunskap och förståelse som därmed skapar en större trygghet för vittnen och målsägande. Många personer kommer ensamma till tingsrätten, som för de flesta är en främmande miljö och många upplever det som stressande. Att då få sällskap av en medmänniska kan förändra hela känslan av ensamhet och utsatthet.
Kontakta vittnesstödsverksamheten på Stockholms tingsrätt
Har du frågor eller vill boka vittnesstöd
Ring, sms:a, eller maila samordnaren för denna verksamhet:
Mobil: 070-604 46 61
E-post: vittnesstod.stockholm@sodrastockholm.boj.se
Undantag från plikten att vittna
Du måste inte vittna om du är nära släkt med den som är misstänkt. Om du är under 15 år prövar rätten om du får vittna eller ej.
Vissa yrkesgrupper är undantagna från att vittna om saker de fått veta i sin yrkesroll. Hit hör präster, advokater, läkare och sjuksköterskor. Men den som vittnesmålet gäller kan lösa personen från tystnadsplikten och då får hon eller han vittna.
Relaterat innehåll
Mer information om hur en brottmålsrättegång går till:
Brottsofferjouren är en ideell organisation som erbjuder vittnesstöd, samtal och information.