Vanliga mål i mark- och miljödomstol
Exempel på vanliga mål är:
- tillstånd till vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet
- mål om hälsoskydd, naturvård, förorenade områden och farligt avfall (till exempel överklagade beslut om tillsyn)
- skadestånds- och ersättningsfrågor med miljöanknytning
- mål om bygg-, rivnings- och marklov enligt plan- och bygglagen
- tomträttsmål (nyttjanderätt till fastighet)
- överklagande av planärenden
- mål enligt fastighetsbildnings-, anläggnings- och ledningsrättslagen
- expropriationsmål (tvångsinlösen)
- tvister om vatten och avlopp enligt lagen om allmänna vattentjänster.
Dömer inte i brottmål
Mark- och miljödomstolarna dömer inte i brottmål och inte heller i mål om brott mot miljöbalkens bestämmelser. Miljöbrott anmäls till allmän åklagare och handläggs av allmän domstol, det vill säga tingsrätterna.
Överklaga mark- och miljödomstolens domar och beslut
Mark- och miljödomstolens domar och beslut överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, som är en avdelning inom Svea hovrätt.
Mark- och miljööverdomstolen är slutinstans i mål där det första beslutet har fattats av en myndighet. I mål som har börjat i mark- och miljödomstol kan Högsta domstolen döma som sista instans.
Vilka arbetar på mark- och miljödomstolen?
Den dömande personalen på mark- och miljödomstolen består av juridiskt utbildade domare och tekniska råd.
De tekniska råden har naturvetenskaplig eller teknisk utbildning och erfarenhet av sådana sakfrågor som domstolen prövar.
I vissa mål deltar även särskilda ledamöter. En av de särskilda ledamöterna ska ha erfarenhet av sakfrågor som faller inom Naturvårdsverkets, Havs- och vattenmyndighetens, Boverkets eller Lantmäteriets verksamhetsområde. Den andra ska ha erfarenhet av industriell, kommunal eller areell verksamhet eller av sådana sakfrågor som faller inom nämnda förvaltningsmyndigheters verksamhetsområden. De särskilda ledamöterna är till skillnad från domarna och de tekniska råden inte anställda vid domstolen utan tjänstgör efter kallelse.
På mark- och miljödomstolen arbetar även beredningsjurister och miljönotarier. De handlägger mål, i första hand de överklagade målen, föredrar mål och upprättar förslag till domar och beslut.
All korrespondens i målen hanteras av avdelningarnas domstolshandläggare. De arbetar också med andra uppgifter som att skriva protokoll och sköta arkivering.