Den 5 november förra året klev kanslichefen Caroline Hindmarsh och Ingela Åkerfeldt, samordnare och domstolshandläggare, från förstärkningsstyrkan in genom Solna tingsrätts entré. Förstärkningsstyrkan är en grupp domare och handläggare som är anställda vid Domstolsverket men som arbetar vid domstolar och nämnder där det tillfälligt uppstår behov som inte kunnat förutses eller planeras på längre sikt. Anledningen till att domstolar behöver hjälp kan vara hög måltillströmning, vakanser, utbildning eller sjukdom. Det kan handla om förstärkningsinsatser under allt ifrån enstaka dagar till längre perioder.
Inför förstärkningsstyrkans besök hade Solna tingsrätt tagit fram ett besiktningsprotokoll som bland annat baserades på domstolens styrande dokument. Sedan lämnades förstärkningsstyrkans personal fria att gå runt i domstolen och prata med personalen.
– Även fast vi alltid arbetar efter att ständigt förbättra oss så slog det mig att det är lätt att bli blind för sin egen verksamhet. Vi diskuterade dilemmat i ledningsgruppen och bestämde oss för att ställa frågan till Caroline Hindmarsh om styrkan kunde tänka sig att komma till oss, säger Lena Egelin.
Lena Egelin fortsätter:
– Det huvudsakliga syftet var att få personal hit som tittade på vår verksamhet med nya, utomstående ögon och hjälpa oss att höja blicken. Kanske finns det andra sätt att göra si eller så på som är bättre än våra sätt?
Caroline Hindmarsh är tydlig med att varken hon eller Ingela Åkerfeldt är besiktningsmän eller verksamhetsutvecklare. Däremot har de en bredd av erfarenheter från alla de domstolar som de arbetat vid. Så när frågan kom från Lena Egelin fanns det ingen tvekan.
– Vi ser det som en självklar del av vårt uppdrag att dela med oss av våra erfarenheter från andra domstolar. Vi blir jätteglada om vi får frågor även i vardagen när vi är ute! Vi har sett många varianter på olika arbetssätt och delar gärna med oss av vad vi rekommenderar, säger Caroline Hindmarsh.
Så ”besiktning” ska ses mer som ett besök, menar kanslichefen. Hon lyfter fram att det var modigt av Solna tingsrätt.
– Vi fick chansen att ställa massa frågor om sådant som vi ofta tänker på när vi är ute. Vi kände oss fria att göra iakttagelser och de var så öppna och tillgängliga för det vi hade att säga, säger Caroline Hindmarsh.
Några förbättringspunkter
Besöket resulterade i en skriftlig besiktningsrapport och en muntlig föredragning för lagmannen som sedan förmedlade vad som kommit fram till tingsrättens ledningsgrupp.
– Över lag kom de fram till att mycket fungerar bra hos oss, vilket var väldigt roligt att höra. De framhävde några förbättringsförslag som vi nu, 2025, har startat upp projekt om för att undersöka om vi kan förbättra något, säger Lena Egelin.
Bland annat handlar det om systemet som används för att notifiera kollegor att göra åtgärder i pågående målhantering och om arbetet med att fördela mål på domare.
– Idag arbetar vi mycket för hand med fördelningen av målen på domare men förstärkningsstyrkan uppmärksammade oss på att det kanske är mer effektivt att använda de digitala verksamhetsstöden. Nu har vi ett projekt i gång för att se om vi ska förändra vårt arbetssätt i denna fråga, säger Lena Egelin.
Föreslår fler ”besiktningar” i Sveriges Domstolar
Lena Egelin är inte främmande själv för att besöka andra domstolar och nämnder. Hon tror att det var en stor fördel att bjuda in utomstående som känner till domstolsverksamheten väl och som domstolen känner stort förtroende för.
– Vi är väldigt glada att Caroline och Ingela besökte oss! Det var en fantastisk möjlighet att få någon utifrån som granskade vår verksamhet. Jag kan själv tänka mig att besöka andra domstolar och diskutera olika arbetssätt om någon skulle vilja det, säger hon.
Caroline Hindmarsh håller med och menar att det är ett framgångsrecept att dela med sig av erfarenheter i Sveriges Domstolar.
– Jag tror det är jättebra att vi skapar en dialog om vilka arbetssätt som fungerar bra, säger hon.
