När ett förundersökningsprotokoll ges in till domstol i samband med att åtal väcks så upphör förundersökningssekretessen att gälla. Intresset från kommersiella aktörer som samlar in förundersökningsprotokoll, media och allmänhet att då begära ut förundersökningsprotokoll är mycket stort. Varje år lämnar domstolarna ut långt fler än hundratusen förundersökningsprotokoll. Men innan handlingen lämnas ut måste den sekretessgranskas. Då vissa förundersökningar omfattar tusentals sidor tar detta arbete mycket tid och resurser i anspråk.
För att underlätta det viktiga och tidskrävande arbetet med att hantera sekretessbelagda uppgifter har Domstolsverket, efter en idé från domstolarna, utvecklat en AI-baserad lösning för maskning. Tjänsten hjälper domstolar och nämnder att snabbt och säkert dölja sekretessbelagda uppgifter i handlingar genom att föreslå vad som bör döljas i ett dokument. Varje dokument granskas därefter av en domare för att kontrollera att allt är korrekt maskerat innan det lämnas ut.
Tjänsten syftar till att göra arbetet med maskning enklare och mer effektivt, vilket förbättrar både rättssäkerheten och servicen till medborgarna, samtidigt som risken för mänskliga misstag minimeras.
– Eftersom allt fler dokument begärs ut från domstolarna tror vi att detta är ett viktigt verktyg som kan hjälpa domstolarna att effektivisera arbetet. Vår målsättning är att den som begär ut en handling så fort som möjligt ska få ett korrekt maskat dokument, säger Lena Nilsson, IT-direktör på Domstolsverket.
Stora förväntningar från domstolarna
Göran Lundahl är lagman på Stockholms tingsrätt. Han vittnar om det tidskrävande arbetet med att maskera handlingar och han har stora förväntningar på det nya verktyget:
– Utlämnande av allmänna handlingar tar väldigt mycket tid och resurser från domstolarna, inte minst när handlingarna innehåller sekretessbelagda uppgifter. En av svårigheterna är att det inte bara är till exempel ett namn i sig som kan behöva tas bort utan även olika sammanhang där uppgiften förekommer. Vi har stora förhoppningar på att maskningsverktyget ska kunna utvecklas så att vi får hjälp med detta och hittills ser det lovande ut.
Besök av Erik Slottner
Civilminister Erik Slottner är i regeringen ansvarig för frågor om digitalisering och statsförvaltning. I slutet av september besökte han Domstolsverket för att diskutera digitalisering och användningen av AI inom Sveriges Domstolar. Han var särskilt intresserad av just maskningstjänsten och såg dess potential inom hela myndighetssverige.
– Maskningstjänsten låter som en spännande och intressant innovation som skulle kunna få stor spridning i offentlig sektor. Inte minst på kommunal och regional nivå där det också finns mycket information som omfattas av sekretess.
Inslag på SVT
Nyligen uppmärksammades maskningstjänsten i ett inslag på SVT. Se det gärna!
