– Samarbetet är en del av Sveriges samlade engagemang för Palestina. En stark rättsstat förutsätter fungerande domstolar och välutbildade domare, vilket i sin tur bygger allmänhetens förtroende för institutionerna. Därför är det viktigt att fortsätta och utveckla samarbetet för att stärka rättsväsendet i Palestina, sade Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i samband med undertecknandet.
Avtalet är ett tekniskt samarbetsavtal och den verksamhet som planeras ska genomföras i samråd och i samverkan med EU:s polisinsats EUPOL COPPS. Sedan 2017 har Domstolsverket sekunderat personal till insatsen.
Undertecknandet av avtalet skedde i samband med ett tvådagarsbesök från den palestinska delegationen bestående av PJI:s (Palestinian Judicial Institute, den myndighet som bland annat ansvarar för att utbilda domare och åklagare i Palestina) generaldirektör Belal Abuhantash, domaren Awni Albarbarawi och PJI:s utbildningschef Naila Younis. Under besöket i Sverige fick delegationen en inblick i arbetssätt vid förvaltningsrätten i Stockholm, ta del av Sveriges Domstolars och Domstolsverkets arbete med domarutbildning samt Åklagarmyndighetens utbildning för åklagare.
– Avtalet främjar ett ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det vittnar om våra gemensamma mål och värderingar; att bygga ett samhälle som bygger på rättsstatens principer, säger PJI:s generaldirektör Belal Abuhantash.
Samarbete sedan 2018
Domstolsverket har samarbetat med Palestinas rättsliga institut PJI sedan 2018. Samarbetet sker i samråd och i samverkan med EU-insatsen EUPOL COPPS och syftar till att stärka rättsväsendet i Palestina. Samarbetet fokuserar främst på domarutbildningen, inklusive utbildningar i domarrollen och i ledarskap. PJI är också intresserad av att arbeta med organisationsutveckling och att utveckla förmågorna inom e-lärande. Samarbetet sker främst genom erfarenhetsutbyte och arbetssättet är baserat på det mellanmänskliga mötet mellan praktiker.