Domstolsverket har haft ett regeringsuppdrag om att lämna förslag på vilka tingsrätter som ska vara behöriga att pröva frågor om konkurs och företagsrekonstruktioner. Efter samråd med samtliga tingsrätter och hovrätter, och de myndigheter och organisationer som berörs av en eventuell förändring, så föreslår Domstolsverket i första hand att samtliga tingsrätter och hovrätter även fortsättningsvis ska vara behöriga att handlägga konkursfrågor.
Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén kommenterar förslagen:
- Under arbetet har det inte framkommit något som tyder på att en koncentration till färre domstolar skulle leda till en effektivisering eller kompetenshöjning i fråga om domstolarnas hantering av konkursärendena. Utredningen har i stället visat att handläggningen av konkursärenden idag sker effektivt i hela landet, såväl i mindre som större domstolar.
I rapporten nämns risker kopplade till en koncentration, bland annat att det kan bli svårare att rekrytera domare, kompetens- och effektivitetsförluster och ökade kostnader. En koncentration till färre domstolar skulle också innebära att färre notarier kommer i kontakt med konkursfrågor inom ramen för notarieutbildningen vilket i förlängningen kan leda till negativa verkningar för konkursförvaltarverksamheten genom minskade möjligheter att rekrytera på vissa håll, utebliven etablering på vissa orter och en minskad närhet till de verksamheter som försätts i konkurs. Detta kan få till följd att konkurshanteringen fördyras och att värden går förlorade.
Alternativa förslag
För det fall regeringen önskar gå vidare med frågan om koncentration presenterar Domstolsverket två förslag till möjliga lösningar. Det första förslaget innebär att i huvudsak en tingsrätt per hovrättsområde ges behörighet. Det andra föreslaget innebär att 25 tingsrätter ges behörighet. Överklagande ska, i båda förslagen, ske till ordinarie hovrätt. I valet av dessa två alternativ förespråkar Domstolsverket det andra.
Företagsrekonstruktioner
I fråga om behörighet att handlägga ärenden om företagsrekonstruktion förespråkar Domstolsverket en lösning som innebär att behörighet ges till tre tingsrätter; Stockholms tingsrätt, Göteborgs tingsrätt och Malmö tingsrätt. Överklagande ska ske till respektive tingsrätts överinstans, det vill säga Svea hovrätt, Hovrätten för Västra Sverige och Hovrätten över Skåne och Blekinge.