- Den allmänna bilden är att det finns brister i processen gällande miljömål; att handläggningen behöver gå snabbare än vad den gör idag. Det här uppdraget handlar snarare om vad Sveriges Domstolar kan göra inom ramen för sina mandat och kanske inte minst också ge ett underlag för diskussion kring vad effektivitet betyder inom det här området och ett underlag för verksamhetsutveckling vid domstolarna säger Mikael Forsgren, lagman vid Umeå tingsrätt och sammankallande för arbetsgruppen.
Arbetet ska redovisas först i maj 2025 men redan nu har arbetsgruppen försökt att konkretisera vad de ska arbeta vidare med och landat i sex områden:
- Domstolsprocessen
- Verksamhetsmål och verksamhetsuppföljning
- Styrning och organisation
- Digitala verksamhetsstöd
- Finansiering av mark- och miljödomstolar
- Samråd och samverkan
Snabbare processer
För de allmänna delarna av tingsrätters och hovrätters verksamhet sätter regeringen verksamhetsmål för omloppstider. För tvistemål så är regeringens mål att 75 procent ska avgöras inom sju månader.
- Den allmänna bilden är att processer som rör miljömål behöver arbetas av i en snabbare takt. Det finns inga av regeringen uppsatta tidsmål för miljömålen. Det är då lätt att från ett utifrånperspektiv tycka att saker ska gå fort men vad är fort, undrar Mikael Forsgren.
Effektiviteten är i fokus samtidigt som det är en komplex rättslig materia som omfattar många högt ställda krav. Det ska tas hänsyn till både nationell- och EU-lagstiftning.
- Man ska komma ihåg att det kan innebära väldigt stora konsekvenser om detta inte sköts med stor kvalitet, i värsta fall kan det ge konsekvenser som riskerar att påverka människor allvarligt under lång tid säger Mikael Forsgren.
Avsaknad av ”best practice”
En utmaning i arbetet är att mark- och miljödomstolarna har olika förutsättningar och skiftande ärenden, beroende på deras geografiska lägen.
- Det finns inte någon ”best practice” när det kommer till hur mark- och miljödomstolarna arbetar, själva arbetssätten är inte dokumenterade. Det här beror på flera saker men en faktor är att det är relativt nya domstolar som bara har funnits i cirka 20 år. Det är dessutom en blandning av många olika måltyper som omfattar komplexa processer. Om vi kan plocka ut ett antal framgångsfaktorer så är det mycket värdefullt för domstolarna, berättar Mikael Forsgren.
Mål som ska avgöras effektivt och med hög kvalitét
Nu är arbetsgruppen inne i den inventerade fasen och de ska besöka samtliga mark-och miljödomstolar i landet för att få en korrekt bild av arbetsmetoder. Under hösten tar en mer traditionell utredningsverksamhet vid som kommer att utmynna i en rapport under maj 2025.
- Det pågår mycket inom området. Framgångsfaktorerna som vi kommer att presentera ger förhoppningsvis en ökad förståelse kring tidsramar för mark- och miljödomstolarnas verksamhet. Jag hoppas också att arbetet kommer att leda fram till ett bättre underlag kring vad som är rimligt eller orimligt i förväntan på processerna. Över tid ska vi bli allt bättre på att effektivt, men också med fortsatt hög kvalitet, avgöra de här målen avslutar Mikael Forsgren.
