Syftet med förslagen i propositionen är att modernisera och effektivisera konkursförfarandet genom att en stor del av hanteringen av konkurser flyttas från tingsrätterna till Kronofogdemyndigheten. Regeringen har också beslutat att hanteringen av den återstående delen av konkursförfarandet ska koncentreras till tolv tingsrätter och ärenden om företagsrekonstruktion till fyra tingsrätter.
Regeringens avsikt är att följande tingsrätter ska hantera konkurser:
- Umeå tingsrätt
- Sundsvalls tingsrätt
- Uppsala tingsrätt
- Attunda tingsrätt
- Stockholms tingsrätt
- Södertörns tingsrätt
- Örebro tingsrätt
- Jönköpings tingsrätt
- Göteborgs tingsrätt
- Borås tingsrätt
- Helsingborgs tingsrätt
- Malmö tingsrätt
Regeringens avsikt är att företagsrekonstruktioner ska hanteras av:
- Sundsvalls tingsrätt
- Stockholms tingsrätt
- Göteborgs tingsrätt
- Malmö tingsrätt
Arbete på Domstolsverket med att stötta domstolarna
På Domstolsverket pågår ett arbete med att förbereda och vidta åtgärder för att föra över vissa uppgifter i konkursförfarandet till Kronofogdemyndigheten. Ett samarbete med Kronofogdemyndigheten har också inletts för att stödja dem i en överlämning av kompetens och erfarenhet.
– Det förslag som regeringen nu väljer att gå fram med kommer att få stora konsekvenser för Sveriges Domstolar. Domstolsverket kommer framöver att på olika sätt att stötta såväl de domstolar som efter den 1 juli 2026 inte kommer hantera konkursärenden, som de tolv domstolar som kommer att få en ökad ärendetillströmning och en annan hantering, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i en kommentar till regeringens beslut.
Förslagen är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2026, med förbehåll för riksdagens godkännande.
