Ett uppmärksammat rättsfall i Skellefteå

Vissa brottsmål genererar stor uppmärksamhet i massmedia. För en mindre domstol kan detta bli utmanande. Skellefteå tingsrätt är en domstol som hamnat i strålkastarljuset efter att ett grovt våldsdåd inträffat.

Den 7 juli inträffade ett våldsdåd i Skellefteå samhälle som involverade två minderåriga. Händelsen, där en 9-årig flicka utsattes för mycket grovt våld av en 15-årig pojke, fick stor uppmärksamhet i nationell media. Den 14 december föll domen som innebar att pojken dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild prövning för utskrivning. Förutom det svåra i att arbeta med rättsfall som rör unga så blev mediebevakningen en utmaning i sig.

– Mål som rör minderåriga och barn är känsliga och oftast komplexa. Nyhetsrapporteringen kan skapa en utsatthet i media och i sociala medier. Vi visste att det här fallet skulle väcka starka känslor och bli omskrivet, säger lagman Christel Lundmark.

Att rättegångar som är unika eller känsliga blir hårt bevakade av media är ingen nyhet. Intensiteten i bevakningen kan vara krävande för en mindre domstol som har begränsade resurser. Sedan huvudförhandlingen inleddes var det periodvis dagliga samtal från media. Bevakningen har gått i vågor beroende på hur förhandlingarna har fortskridit.

– Utmaningen har varit att vi är en liten tingsrätt. Vi bestämde tidigt att vi skulle vara en liten grupp på tre personer som arbetade med målet där vi hade en tydlig ansvarsfördelning, säger Jessica Björk, domstolshandläggare vid Skellefteå tingsrätt.

Redan innan huvudförhandlingen inleddes blev det många samtal från media som ville ha kommentarer eller begära ut olika handlingar. En försvårande omständighet i hanteringen av material var all sekretess och mängden handlingar som begärdes ut. För att minska belastningen togs det hjälp från Domstolsverkets presstjänst, bland annat med planering och publicering av information på webben. På så vis kunde de själva styra informationen och minska trycket.

När dag för domslut närmade sig förberedde sig Christel Lundmark och Jessica Björk med upplägget för hur domen skulle presenteras vid pressträffen. Det blev ett intensivt dygn för att arbeta med domen och samtidigt planera för extern information. Även om mediahanteringen genererade mycket merarbete för domstolen var öppenheten mot media prioriterad. Pressträffen och intervjuerna genomfördes vilket resulterade i flera inslag i nationell media.

– Några lärdomar är att kalkylera med det tar mer tid än vad du tror. Vi var inte riktigt beredda på hur mycket merarbete mediehanteringen skulle generera. Gör en ordentlig medieplanering i god tid. På så vis undviker ni att alla beslut tas i sista stund, avslutar Jessica Björk.

Christel Lundmark, lagman
Christel Lundmark, lagman Skellefteå tingsrätt. Foto: Tobias Liedholm
Uppdaterad
2022-12-19