Det är tidigare vinnare och nominerade av Årets Jurist som bland alla nomineringar röstar fram en vinnare. Konkurrensen i år var tuff, bland de nominerade fanns bland andra justitieminister Gunnar Strömmer, nya rikspolischefen Petra Lundh och åklagaren Lisa dos Santos.
Varför blev just du Årets Jurist?
– Det är nog mest mitt twittrande på plattformen X, tidigare Twitter. Mitt konto blandar information om rättsliga frågor med bilder på street art, som är ett fritidsintresse. Tanken är att både ge information och att mänskliggöra domare lite grann. Många människor har en ganska vag bild av oss. Om jag har möjlighet deltar jag gärna i sådant som kan vara upplysande och förtroendeskapande. I år har jag till exempel varit med i rättegångsspel i Almedalen som Advokatsamfundet arrangerade, jag har medverkat i ett par poddar och blivit intervjuad i tidningen Iusbäraren (en tidning för juriststuderande).
Är det viktigt att som domare vara aktiv i sociala medier?
– Jag tycker att det är viktigt att domstolen kommunicerar, inte nödvändigtvis alla enskilda domare. Men att domstolarna är öppna och tillgängliga tror jag är avgörande för att vi ska kunna behålla det höga förtroende som domstolarna har.
Klimatet på Twitter/X har kritiserats för att vara hårt och polariserande. Vad tycker du?
– Twitter/X har ju varit ganska mycket av hårdslående åsikter och att man ska tycka saker, och det är inget fel. Men det finns också plats för vänlig, småputtrande och informativ kommunikation. Jag upplever ett sug efter information från allmänheten, inte minst vad gäller brottmålsprocessen och här känner jag att jag kan göra en insats.