Skånska hovrätten lanserar digitala frågestunder för skolklasser

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren. Tjänsten ger skolelever möjlighet att under 45 minuter ställa frågor direkt till en domare via videolänk.

Emma Regnér är administrativ direktör på hovrätten och en av initiativtagarna till Fråga domaren. Hon berättar att erbjudandet vänder sig till elever från årskurs sex och uppåt.

 –  Vi vill göra studierna mer levande för eleverna. Om man till exempel pratat om rättsväsendet och domstolarnas roll i skolan, kan man nu också få diskutera detta med en riktig domare. Vår förhoppning är att det här ska bidra till att fler får en bra förståelse för rättsstaten och domstolarnas betydelse i en demokrati.

Inspirerat av brittiska Supreme Court

Konceptet är hämtat från Storbritanniens motsvarighet till Högsta domstolen, Supreme Court of the United Kingdom. Under 2018 genomförde de digitala möten på försök med sex skolor från olika delar av Storbritannien. Försöket föll väl ut och sedan 2019 är verksamheten permanentad.

Maura Kalthoff, evenemangs- och kommunikationsansvarig vid Supreme Court, berättar att syftet med initiativet var att engagera gymnasieskolor i Högsta domstolens arbete och öka kunskapen om rättsväsendet och den juridiska professionen i stort. Programmet riktar sig särskilt till skolor och elever som annars skulle ha svårt att besöka domstolen.

–  Intresset för att digitalt träffa en domare är stort, vanligtvis får vi varje år mellan 25-35 ansökningar från skolor runt om i Storbritannien. Av dessa väjs 12-13 skolor ut för en session med en domare från Högsta domstolen, säger Maura Kalthoff.

Lyckad start

Första klass att testa det nya konceptet i Sverige var årskurs 2 på Sandagymnasiet i Huskvarna. Under 45 minuter svarade Christina Söderbäck Hedén, administrativ assessor på Hovrätten över Skåne och Blekinge, på klassens frågor. Tony Berholt, lärare i företagsekonomi och juridik på Sandagymnasiet i Huskvarna, var nöjd efter mötet. 

 –  Det var både ett givande och smidigt upplägg tycker jag. Flera i klassen uttryckte efteråt att det var intressant. Det ger en helt annan ingång till juridiken jämfört med böckerna och är även något annat och mer personligt än när vi varit på rättegångsbesök.

Eftersom tjänsten är digital finns det inga geografiska begränsningar. En högstadieklass i Arvidsjaur kan lika gärna boka en frågestund som en klass i Malmö. Detta gör det möjligt för skolor i hela Sverige, även de som inte ligger nära en domstol, att få en direkt och engagerande dialog med en domare.

 – Vår förhoppning är att skolor från hela landet ska nappa på erbjudandet, avslutar Emma Regnér.

Boka ett besök

Om du är lärare och vill boka ett digitalt besök gör du det här: 

Assessor Christina Söderbäck Hedén medverkar under en digital frågestund. Foto: Fredrik Lassen
Assessor Christina Söderbäck Hedén medverkar under en digital frågestund. Foto: Fredrik Lassen
Uppdaterad
2025-03-10