Sveriges Domstolar populärast när studenterna får välja

Varje år genomför Universum en omfattande undersökning över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. I årets ranking hamnar Sveriges Domstolar för första gången högst upp när juriststudenterna rankar den mest attraktiva arbetsgivaren.

Vid en prisceremoni den 22 mars tog representanter från Sveriges Domstolar emot det prestigefyllda priset ”Universum Award”. Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén, var en av dem som tog emot priset. Han fick frågan om hur Sveriges Domstolar skiljer sig från andra aktörer inom offentlig sektor?

– Vi har ett väldigt fint och viktigt uppdrag där våra oberoende domstolar är en garant för demokratin, det tror jag lockar studenterna. Vår utmaning och styrka är att vi inom Sveriges Domstolar är över 80 självständiga myndigheter. På Domstolsverket har vi under flera år arbetat strategiskt och målmedvetet, tillsammans med domstolarna, med att stärka vårt gemensamma arbetsgivarvarumärke. Att vi är så många som arbetar tillsammans ger oss kraft i det arbetet.

Ett naturligt steg

På plats under prisutdelningen var också Frida Lundgren, notarie på Förvaltningsrätten i Stockholm. För henne var det självklart att söka notarietjänst efter juristexamen. Men att hon skulle plugga juridik var inte givet.

– Jag var egentligen inställd på att bli ingenjör. Men med tiden växte mitt samhällsintresse och med det ett intresse för lagstiftnings­frågor. Då bestämde jag mig för att det var jurist jag skulle bli i stället.

Halvvägs in på juristprogrammet stod det klart för Frida Lundgren att det var förvaltningsrätt som hon tyckte var extra roligt och att hon i framtiden ville arbeta inom offentlig verksamhet. Att söka notarieanställning kändes som ett naturligt steg efter examen. Hur ser hon idag på sitt val och hur går tankarna på framtiden?

– Att vara notarie är jätteroligt och väldigt utvecklande. Notarieanställning är en utbildningstjänst men från allra första början har jag fått utföra kvalificerade arbetsuppgifter. Jag får i praktiken omsätta all den juridiska metod som jag har läst på universitetet och dagligen öva på att göra kvalificerade juridiska bedömningar. Jag vill absolut fortsätta arbeta på domstol efter notarietiden och har även domarbanan i åtanke, det känns som ännu ett naturligt steg på vägen, avslutar Frida Lundgren.

Om undersökningen

Universum är en global organisation som jobbar inom Employer branding. Undersökningen genomfördes under perioden oktober 2022 till januari 2023.

Topp åtta placeringarna inom området juridik:

  1. Sveriges Domstolar 
  2. Mannheimer Swartling
  3. Åklagarmyndigheten
  4. FN
  5. EU-domstolen
  6. Polisen
  7. Utrikesdepartementet
  8. Säkerhetspolisen
Representanter från Sveriges Domstolar tar emot priset "Mest attraktiva arbetsgivare". Foto: Universum.
Glädjen var stor bland de representanter som var med och tog emot pris när Sveriges Domstolar hamnade på första plats som juriststudenternas drömarbetsgivare. Från vänster Frida Lundgren, Maria Ottosson, Eva-Lotta Hedin, Sara Sundelin Ronquist, Emelie Ödén, Thomas Rolén, Gudrun Antemar och Hjalmar Dunås. Foto: Universum
Uppdaterad
2023-04-20