"Utlandstjänst ger nya perspektiv"

Matilda Nilson är nyss hemkommen från utlandstjänst i Kosovo. Vad gjorde hon i Kosovo och vad har hon för tips till den som intresserad av att tjänstgöra utomlands?

Välkommen tillbaka! Vad gjorde du innan du åkte till Kosovo?

– Innan jag åkte till Kosovo gick jag domarbanan och blev assessor på Göta hovrätt. Efter det jobbade jag i knappt ett år som åklagare.

Vad har du gjort vid EULEX Kosovo under två år?

– Vi övervakade och följde utvalda mål genom rättsprocessen. En stor del av tiden satt vi med på domstolsförhandlingar tillsammans med en tolk. Därutöver hade vi möten med domare och åklagare som främst handlade om de utvalda målen. Vi skrev sedan rapporter kring hur rättssystemet presterade i förhållande till de lokala lagarna och internationella regler om mänskliga rättigheter. Utifrån detta gav vi rekommendationer till de lokala institutionerna kring vad vi tyckte behövde förbättras.

Hur kom det sig att du åkte till Kosovo?

– Jag har varit intresserad av en utlandstjänst från det att jag kände till att den möjligheten fanns. Att det blev just Kosovo var på grund av tajmingen, att det var en tjänst som låg ute. Och jag har rest runt i Balkan tidigare och gillar regionen som har fin natur och är ett intressant område.

Vad väntar härnäst?

– Sedan jag kom hem jobbar jag i Förstärkningsstyrkan och då på Göta hovrätt för tillfället. Jag hoppas få möjlighet att jobba på olika domstolar runt om i landet för att kunna resa runt i Sverige och se hur det fungerar på andra domstolar. Det är alltid roligt att få se nya ställen.

Vad tar du med dig från din period som utsänd tillbaka till Sveriges Domstolar?

– Jag tycker att det på ett personligt plan var utvecklande att få se och uppleva ett annat rättssystem. Det ger också nya perspektiv på rättssystemet i Sverige. Jag har fått följa måltyper som vi inte ser så ofta i Sverige, som mål om korruption och krigsbrott – något helt annat än vad jag är van vid på hemmaplan. Min tid i Kosovo är en värdefull erfarenhet för mig.

Är det något tips du vill ge till de som funderar på att arbeta utomlands?

– Är du sugen på att söka tycker jag att du ska göra det. Du får ett mycket bra stöd från Domstolsverket, genom ansökningsprocessen, inför resan och på plats. Det är en mycket intressant och rolig erfarenhet, så ta chansen om du känner dig lockad. Det kanske också finns någon annan svensk på plats som du kan ta kontakt med och få tips och information av innan du åker. Jag hade tur att det fanns en annan svensk med samma tjänst på plats i Kosovo.

Matilda Nilson
Matilda Nilson
Uppdaterad
2023-12-18