Falu tingsrätt dömer nämndeman för bl.a. brott mot rikets säkerhet

Mål: B 3943-19, B 1067-23
Tingsrätten har i dag dömt en nämndeman vid Falu tingsrätt för bl.a. två fall av grov obehörig befattning med hemlig uppgift, grovt rattfylleri och smitning efter krock med polisbil. Nämndemannen har varit avstängd från sitt uppdrag från det att han blev misstänkt för brott.

En nämndeman i 30-årsåldern har publicerat inlägg med hemliga uppgifter om tre försvarsanläggningar på ett internetforum. Mannen har även haft ett flertal uppgifter om olika militära förhållanden på sin dator. Försvarsmaktens bedömning är att, om de hemliga uppgifter som mannen på olika sätt röjt m.m. kommer till främmande makts kännedom, det skulle medföra betydande men för Sveriges säkerhet. Det är den näst högsta skadan på en femgradig skala.

- Vid förhandlingen har det framkommit att, om uppgifterna skulle komma främmande makt tillhanda, det skulle medföra allvarliga konsekvenser för Sveriges förmåga att försvara sig vid ett väpnat angrepp, säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén.

Mannen har vid förhandlingen bland annat sagt att det inte var han som hade publicerat inläggen på internetforumet och att uppgifterna inte var hemliga eftersom olika myndigheter tidigare lämnat ut uppgifterna.

- Utifrån bevisningen i målet står det klart att det är han som publicerat inläggen och att det är fråga om kvalificerat hemliga uppgifter, säger Johan Rosén.

Tingsrätten dömer därför mannen för två fall av grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen döms även för grovt rattfylleri och smitning från trafikolycksplats efter att han krockat med den polisbil som försökte stoppa honom med anledning av rattfylleriet. Efter krocken körde mannen från platsen utan att lämna sina kontaktuppgifter till polisen. Mannen döms även för ofredande och två fall av överträdelse av kontaktförbud. Mannen frikänns från ett brott mot rättegångsbalken (foto- och spridningsförbudet). Påföljden för all den brottslighet som mannen nu döms för bestäms till fängelse i åtta månader. Rätten var enig.