Dom i uppmärksammat mål om förberedelse till mord i Borlänge i december 2023

Mål: B 5003-23
Falu tingsrätt dömer tre män för förberedelse till mord och grovt vapenbrott begånget strax innan julafton 2023 i Borlänge. Händelsen har ägt rum inom ramen för konflikten mellan de kriminella nätverken Foxtrot och La liga. Två av männen döms till fängelse i 7 år och en av dem utvisas även ur riket.

Tingsrätten har kommit fram till att det är bevisat att en av de åtalade männen transporterat vapnet med ammunition till Borlänge i syfte att överlämna det till de övriga männen, som sen skulle beröva målsäganden livet. Tingsrätten har också kommit fram till att mordet varit noggrant planerat och att planeringen involverat flera personer på en högre hierarkisk nivå i nätverket än de åtalade männen. De åtalade männens roller har varit att en av de skulle se till att vapnet kom på plats och överlämnades till de två andra männen, som sen skulle utföra själva mordet.
- Eftersom det funnits en tydlig och gemensam brottsplan med en tydlig rollfördelning anser tingsrätten att alla tre ska dömas för att ha begått brotten tillsammans och i samförstånd med varandra och andra personer säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén. De döms därför alla för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. En av männen döms också för brott mot vapenlagen.

Påföljden har, avseende de två vuxna männen, bestämts till fängelse sju år. En av männen utvisas dessutom ur riket och förbjuds att återvända hit. Den tredje mannen, som endast var 17 år vid tillfället, döms till sluten ungdomsvård ett år och sex månader.

– Gärningsmännen hade ingen koppling till varandra eller det tilltänkta mordoffret. Genom den omfattande utredningen i målet, med bland annat utdrag ur krypterade chattar och röstmeddelanden samt uppgifter från en person i nätverket som under själva händelseförloppet tog kontakt med polisen och på så sätt förhindrade mordet, råder det inga tvivel om att det varit fråga om ett beställningsmord inom konflikten mellan de kriminella nätverken Foxtrot och La liga, säger Johan Rosén.

Rätten är enig i sin dom.

Faktaruta

Ungdomar som är mellan 15 och 18 år när de begår ett allvarligt brott kan dömas till sluten ungdomsvård. Det gäller för brott som annars skulle ha lett till fängelse. Straffet är tidsbestämt och avtjänas på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse. Vid straffmätningen av sluten ungdomsvård tas hänsyn till att villkorlig frigivning inte sker från den påföljden. Dessutom ska straffets längd reduceras med hänsyn till åldern för den som är under 18 år, även vid så allvarliga brott som förberedelse till mord och grovt vapenbrott.