Hej Saga, du är Sveriges yngsta nämndeman. Hur känns det?
- Vad roligt. Jag misstänkte nästan att jag var Sveriges yngsta men var inte riktigt säker. Det känns väldigt kul att ni vill uppmärksamma mig, både med tanke på min ålder och att jag som ung kvinna tar plats i vår domstol.
Om vi tar det från början. Hur kommer det sig att du ville bli nämndeman?
- Tankarna på att bli nämndeman har faktiskt funnits länge. Min mamma är nämndeman så hon har berättat hur det är och hur det fungerar. Så när jag fick chansen att bli invald tvekade jag aldrig.
Kan du berätta hur det gick till när du blev invald?
- Allt gick väldigt fort. Jag blev invald som nämndeman via ett så kallat fyllnadsval i september 2022. Det började med att jag hade ett möte med valberedningen i vårt parti som sedan nominerade mig till nämndeman. Därefter blev jag invald som nämndeman vid Falu tingsrätt av kommunfullmäktige och bara någon vecka senare satt jag i min första förhandling.
Hur har din omgivning, familj och kompisar reagerat på att du är nämndeman
- Många blev ganska chockade och jag fick kommentarer som ”Du får inte handla på Systembolaget men du får döma folk i rätten”. Och det kan ju låta konstigt men samtidigt så ska det vara ett representativt urval av det svenska folket och då måste även de unga ta plats.
Men i det stora hela har de flesta varit väldigt stöttande och peppande. Jag går sista året på ekonomiprogrammet med juridikinriktning och mina lärare tycker att det är väldigt roligt att jag är nämndeman och ställer ofta frågor till mig på juridiklektionerna. Jag har också fått gästa förstaårselevernas samhällslektioner för att berätta om mitt uppdrag.
Att vara student är ju en heltidssysselsättning i sig. Är det inte svårt att kombinera det med uppdraget som nämndeman?
- Nej, det har fungerat fint. Jag kan själv välja när jag vill tjänstgöra och talar om för tingsrätten vilka dagar som passar. Jag har också en bra dialog med mina lärare och rektor, så om jag har behövt ta ledigt har det inte varit några problem.
Tror du att du har inspirerat fler av dina klasskamrater att bli nämndemän?
- Det hoppas jag. Men framför allt tror jag att fler har fått upp ögonen för vad en nämndeman faktiskt är och gör. I början blev jag nästan lite chockad över hur dålig koll många har.
Du har redan deltagit i över tjugo förhandlingar. Hur är det att vara med att döma?
- Det är roligt och spännande och jag ser det som världens erfarenhet. Men det är också tufft ibland. Något man snabbt fick lära sig är att det är skillnad på vad man tycker och känner och på vad som faktiskt är bevisat. Sen är det extra svårt när någon av parterna är barn. Men trots att man får se många tragiska människoöden, så det är också utvecklande och du växer med uppdraget.
Hur ser överläggningen ut efter en förhandling?
- Det är mycket friare än vad jag trodde att det skulle vara. Domaren inleder diskussionen och går igenom de juridiska riktlinjerna. Men sen är det högt i tak och alla får komma till tals. Trots att jag oftast är ensam ung kvinna bland äldre män som suttit i flera decennier så blir jag ändå lyssnad till. Vi berikar varandra med våra olika erfarenheter. Jag känner mig till exempel mer uppdaterad i ungdomsmål eftersom jag vet hur det är att växa upp idag.
Medelåldern bland våra nämndemän är idag 61 år. Hur kan vi locka fler unga till att bli nämndemän?
- Ett sätt är att uppmärksamma oss unga nämndemän och visa att vi faktiskt finns, även om vi är få. Sen behöver ni nå ut med information om vad en nämndeman är och hur rättssystemet ser ut, då jag erfar att många i min generation inte har den kunskapen.
I år är det val av nämndeman för perioden 2024-2027. Hur ser du på framtiden?
- Jag kommer absolut söka till nämndeman igen. Det är ett otroligt roligt och ärofyllt uppdrag. Efter studenten är tanken att jag ska bo kvar och jobba i Falun några år innan jag ska plugga vidare. Nu när jag har fått en försmak på hur det är att jobba i domstol är målet att i framtiden utbilda mig till jurist.