Evenemang och aktiviteter

Välkommen till Göteborgs tingsrätts 400-årsjubileum!

Öppet hus 26 september

Se länk till programmet här intill.

Utställning

Inför 400-årsjubileet har tingsrätten tagit fram en permanent utställning för tingsrättens allmänna ytor. Läs mer om tingsrättens historia, vilka som har arbetat på tingsrätten och olika uppmärksammade rättsfall genom tiderna. Kan du läsa domarna från 1600-talet?

Vår bok

Tingsrätten skriver en bok för barn och unga. Följ Melvins resa genom århundradena när han upptäcker hur idén om rättsstaten blir till! Boken kommer att lanseras i samband med tingsrättens jubileum. Du kan följa arbetet med boken på sidan Tingsrättskanalen och på Facebook. 

Rättegångsspel

Under öppet hus kommer tingsrätten att spela upp två rättegångsspel med riktiga domare, åklagare och advokater. Vi kommer att spela upp ett brottmål och ett tvistemål.

Inför förhandlingarna finns möjlighet att vara med på ett försnack i en förhandlingssal, där en domare berättar om hur förhandlingen kommer att gå till men man får även gå fram och titta närmare på domarbordet och möjlighet att ställa frågor. Efter förhandlingarna håller vi ett eftersnack och pratar om vad som egentligen hände under förhandlingen och där det finns möjlighet att ställa ytterligare frågor.

Filmer

Tingsrätten har spelat in en kort film om hur en rättegång kunde gå till på 1600-talet. Skådespelarna i filmen är i huvudsak tingsrättens medarbetare och anhöriga. Filmen kommer att spelas upp under öppet hus.

Digital tipsrunda

Det finns möjlighet att gå en digital tipsrunda i tingsrättens lokaler.

Andra aktörer

Under öppet hus finns även Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Försvararkollegiet, Kriminalvården och Polismyndigheten representerade och tillgängliga för pratstunder och frågor.

Kriminalvården ställer upp sin trailer med en riktig cell som du kan besöka. De visar filmer från olika delar av verksamheten och du kan också besöka anstalter och häkten med VR-glasögon. Kriminalvården kommer även att demonstrera hur det kan se ut när man är frihetsberövad med bland annat handfängsel och spotthuva.

Uppdaterad
2024-02-05