19-åring döms till åtta års fängelse för försök till mord på Lindholmen

Mål: B 18415-19
Göteborgs tingsrätt har idag dömt en 19-årig man för försök till mord till fängelse i åtta år. Mannen ska betala skadestånd till målsäganden med cirka 200 000 kr. 19-åringen döms också för narkotikasmuggling och ringa narkotikabrott.

Det var strax efter midnatt mellan den 7 och 8 december 2019 som en man överföll en kvinna bakifrån och högg henne ett stort antal gånger med kniv i olika delar av kroppen och ansiktet. Gärningsmannen sprang från platsen när vittnen ingrep. Målsäganden fick minst 20 skador varav åtminstone en var livshotande.

I målet finns inget utpekande av 19-åringen men det finns ett antal omständigheter som knyter honom till gärningen. Mannen befann sig på Lindholmen under kvällen och hans DNA påträffades på en knivslida som låg kvar på gärningsplatsen. Knivslidan hade inhandlats av 19-åringens vän dagen före gärningen. Samtidigt hade 19-åringen köpt en uppsättning kläder som stämde väl överens med de kläder som gärningsmannen hade på sig. Mannen och hans vän chattade även om brottsutredningen drygt en månad efter gärningen. Den tilltalade har lämnat förklaringar till i princip alla omständigheter som knyter honom till gärningen men tingsrätten anser att hans förklaringar är så osannolika att de inte kan beaktas.

Både 19-åringen och hans vän har kopplingar till en kriminell organisation men det har inte gått att utreda vad som var orsaken till mordförsöket.

- Även om det inte har gått att klarlägga motivet till gärningen är bevisningen mot den tilltalade så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att det är han som är gärningsmannen, säger rättens ordförande lagmannen Johan Kvart.

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningarna för en vuxen person uppgår till tolv år i fängelse. Med hänsyn till den tilltalades ungdom döms han istället till fängelse i åtta år.

Mannen ska sammanlagt betala 197 007 kr i skadestånd till målsäganden som ersättning för kränkning, sveda och värk, inkomstbortfall och kostnadsutlägg.

Rättens ordförande och nämndemännen är överens om domen.