En skuld till CSN avseende återkrav av studiemedel skulle ingå i en skuldsanering

Mål: Ö 1211-20, Ö 245-20

I regel omfattar en skuldsanering alla skulder som har uppkommit före den dag då Kronofogdemyndigheten beslutar att inleda en skuldsanering. Kronofogdemyndigheten kan dock besluta om undantag för skulder som inte har förfallit till betalning före den dagen. Ett sådant undantag brukar beslutas för de delar av ett studielån som ännu inte ska betalas enligt vanliga regler.

Högsta domstolen har nu i två rättsfall tagit ställning till om även krav på förtida återbetalning av studielån och på återbetalning av studiebidrag (s.k. återkrav) ska omfattas av en skuldsanering.

Det ena fallet gällde återkrav av studielån och studiebidrag på grund av att den uppgift om beräknad inkomst under studietiden som angetts i ansökan om studiemedel i efterhand visat sig inte stämma med vad sökanden kom att tjäna. Det andra fallet gällde återkrav av tilläggslån på grund av att den uppgivna inkomsten var felaktig. I båda fallen beslutade CSN att kräva förtida återbetalning av lån och återbetalning av studiebidrag en tid efter det att skuldsaneringen hade inletts, men innan förfarandet hos Kronofogdemyndigheten var avslutat.

Eftersom CSN beslutade om återkraven först efter det att skuldsaneringen inletts, var skulderna enligt besluten om återkrav inte förfallna till betalning den dag då skuldsaneringen inleddes. Högsta domstolen ansåg dock att skulderna redan fanns vid den tidpunkten; de skulle då principiellt ingå i skuldsaneringen. Till skillnad från de delar av ett studielån som ännu inte ska betalas enligt vanliga regler saknades det enligt domstolen skäl att undanta återkravsskulderna från skuldsaneringen.