En proportionalitetsbedömning ledde till att en ansökan om förhandsbesked måste prövas

Mål: P 4245-21
Ägarna av en fastighet begärde ett förhandsbesked på att de tilläts bygga ett enfamiljshus på fastigheten. Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område där det råder ett högt bebyggelsetryck. Kommunen avslog begäran med hänvisning till det s.k. detaljplanekravet. Någon egentlig prövning av lämpligheten av åtgärden gjordes därför inte.

Högsta domstolen har nu ändrat beslutet och återförvisat ärendet till kommunens byggnadsnämnd för en allsidig prövning.

-Av tidigare domstolspraxis framgår att en proportionalitetsprövning kan innebära att en ansökan om förhandsbesked eller bygglov kan behöva prövas i sak, trots att kommunen enligt plan- och bygglagen har haft grund för att avslå ansökningen redan för att fastigheten inte ligger inom detaljplanelagt område, säger Kerstin Calissendorff, justitieråd.

I domen uttalar sig Högsta domstolen om faktorer som kan leda till att en fastighetsägare ska få ett besked om möjligheten att få bygga utan att det först läggs en detaljplan.

-Den tid som gått sedan en ägare av fastigheten först ansökte om förhandsbesked eller bygglov, är då en viktig faktor. Men även andra förhållanden måste beaktas, avslutar Kerstin Calissendorff.