Hovrätten fastställer tingsrättens dom gällande drunkningsolycka

Mål: B 2048-23
Även hovrätten dömer tre lärare och en rektor för arbetsmiljöbrott. Hovrätten fastställer deras påföljder liksom att Vellinge kommun ska betala en företagsbot.

Det var den 18 augusti 2020 som en 6-årig pojke dog i en drunkningsolycka under en badaktivitet med skolan. Olyckan skedde i en bassäng invid skolan i Skanör.

Tingsrätten dömde tre lärare som medverkade vid lektionen för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter. Även rektorn dömdes för arbetsmiljöbrott. Vellinge kommun dömdes att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Nu gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten, med tillägget att hovrätten även anser att det ingår i lärarnas tillsynsansvar att bedöma om en viss aktivitet går att genomföra utan att barnen utsätts för oacceptabla risker. Hovrätten gör därför, till skillnad från tingsrätten, bedömningen att de tre lärarna var oaktsamma redan när de genomförde lektionen med 40 badande barn i åldrarna 6–7 år där flera inte var simkunniga.

– Hade lektionen genomförts med färre antal badande barn alternativt med fler lärare på plats eller på ett sätt som möjliggjorde erforderlig tillsyn och uppsikt är det i hög grad sannolikt att pojken inte hade drunknat. Hovrätten delar därmed tingsrättens bedömning att dödsfallet var en följd av de tilltalades oaktsamhet, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

De tre lärarna döms för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Även skolans rektor döms för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten vad gäller Vellinge kommuns företagsbot. Den fastställs till 1,5 miljoner kronor.