Även hovrätten frikänner tre män från åtal om grov våldtäkt mot barn 2011

Mål: B 3037-23
Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att det inte är bevisat att tre män våldtog en då 14-årig flicka på Ribersborgsstranden 2011.

Åtalet rör en påstådd händelse som ska ha ägt rum för snart 13 år sedan, den 1 april 2011. De inblandade personerna var då tonåringar och hade intagit alkohol. Förundersökningen lades ner i september samma år och återupptogs i januari 2023 efter att ny DNA-bevisning kommit fram.

Hovrätten konstaterar att det finns flera brister i polisutredningen. Det har till exempel inte genomförts någon brottsplatsundersökning och det finns inte heller några bilder eller skisser från platsen där det framgår sådant som är av betydelse för bedömningen i målet. Dessutom har ett videoinspelat polisförhör med ett vittne förkommit.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att det är bevisat att en av de tre tilltalade har försökt genomföra ett vaginalt samlag med 14-åringen. Det har bevisats bland annat genom att hans spermier fanns på hennes kläder.

– Det är dock inte bevisat varken att mannen visste att flickan var under 15 år eller att han hade skälig anledning att tro det. Hovrätten frikänner därför mannen från grov våldtäkt mot barn. Eftersom det inte heller är bevisat att det förekommit våld eller att flickan varit så berusad att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, vilket vid den tiden krävdes för att döma för våldtäkt, ogillas även åklagarens andrahandsyrkande, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

När det gäller övriga två tilltalade finns det omständigheter som talar för att ytterligare sexuella handlingar har ägt rum men bevisningen är inte tillräckligt stark. Det går inte att rent objektivt fastslå vad som utspelat sig. Hovrätten frikänner därför även de övriga två männen.

Rätten är enig.