Öppen domstol

Lördagen den 9 mars 2024 kl.10.00-15.00.

Välkommen till överrätterna mitt i Jönköping!
Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping bjuder in allmänheten för att visa upp sin nya domstolsbyggnad och berätta om vår verksamhet.

Öppen domstol
Foton: Josephine Sunneräng och Tommy Hvitfeldt

Nu har du chansen att se vår domstol från insidan. Under dagen har du möjlighet att bland annat titta på olika rättegångsspel, höra om domstolens roll i samhället eller titta in i en rättegångssal.

Under dagen får du även möjlighet att träffa domare, handläggare, ordningsvakter, nämndemän m.fl. som gärna berättar om vem som gör vad på domstolarna.

Vissa aktiviteter har ett begränsat antal platser, så kom i god tid!
Biljetter till rättegångsspelen kan hämtas samma dag i en monter på entréplan och kostar ingenting.

Säkerhetskontroll

För att komma in på domstolen måste du gå igenom en säkerhetskontroll och så kommer det även att vara under Öppen domstol. Den påminner mycket om säkerhetskontrollen på en flygplats. Du går genom en larmbåge och har du ytterkläder och en väska med dig så röntgar eller söker vi genom dem. När många människor kommer samtidigt kan kontrollen medföra viss köbildning.

Hitta hit

Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping ligger på Hamngatan 11 i centrala Jönköping. För mer information om hur du hittar till domstolen:

Program

Det är begränsat med platser i salarna där vi visar rättegångsspelen. För att få en plats behöver du därför kunna visa upp en biljett. Biljett kan du hämta i montern på entréplan.

Rättegångsspel: Hovrätten

Göta hovrätt visar hur en förhandling i hovrätten går till. Fallet handlar om en ung tjej som blivit åtalad för brottet mened. Ca 50 minuter.
Kl.11.00 och 13.00

Rättegångsspel: Kammarrätten

Kammarrätten i Jönköping visar en förhandling om omhändertagande av barn enligt LVU. Fallet handlar om en 17-årig pojke som riskerar att bli indragen i kriminalitet. Ca 50 minuter.
Kl.12.00 och 14.00

Arkitekturen, konsten och arbetsplatserna i nya domstolsbyggnaden

Förra året flyttade Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping till en gemensam byggnad vid Munksjöns strandkant. Administrativa direktörerna Stina Nordström och Hans Dahlberg berättar om tankarna bakom arkitekturen, konsten och arbetsplatserna. Ca 20 minuter.
Kl.10.30 och 12.30

Hovrättens och kammarrättens roll och uppgifter

Hovrättspresidenten Charlotte Brokelind och kammarrättspresidenten Monica Dahlbom talar om domstolarnas roll i samhället. Ca 20 minuter.
Kl.11.30 och 13.30

Ta en fika och prata med oss

I montern på entréplan kan du träffa handläggare, domare och andra som jobbar på Göta hovrätt och Kammarrätten i Jönköping. Vi berättar gärna mer om vem som gör vad i den dagliga verksamheten och svarar på frågor om domstolarnas uppdrag. Vid montern bjuder vi också på fika.

Är du nyfiken på hur en rättegångssal ser ut?

En av våra salar kommer att stå öppen under hela dagen. Där kan du få veta mer om hur en rättegång går till, testa att läsa vittneseden och se hur tekniken i en rättegångssal fungerar.

Träffa nämndemän och vittnesstödjare

På övre plan kan du träffa Brottsofferjouren i Jönköpings län och Jönköpings Nämndemannaförening.

Uppdaterad
2024-02-14