Så använder du webbplatsen

Webbplatsen är framtagen av Domstolsverket. Den består både av gemensamma sidor för hela Sveriges Domstolar, och av lokala sidor som är unika för respektive domstol eller myndighet. 

Om du har frågor eller synpunkter 

Vill du ge återkoppling – kontakta oss gärna!

Innehåll eller funktioner

Har du frågor eller synpunkter som gäller innehållet, eller hur webbplatsen fungerar och är utformad kan du kontakta Domstolsverket via det här formuläret:

E-tjänster

Har du problem eller frågor som gäller e-tjänsterna ska du i första hand kontakta den domstol som ärendet berör.

Bristande tillgänglighet på webbplatsen

Har du frågor om webbtillgänglighet eller om du inte kan ta del av informationen på webbplatsen är du välkommen att kontakta oss via vårt formulär för tillgänglighetsfrågor.

Synpunkter som rör en särskild domstol eller nämnd

De olika myndigheterna som ingår i Sveriges Domstolar publicerar själva innehåll på sina respektive sidor. Har du en fråga eller synpunkt som rör en specifik domstol eller nämnd kan du höra av dig dit direkt.

Du kan söka fram kontaktuppgifter här:

Behov av juridisk rådgivning

Varken Domstolsverket eller domstolarna ger juridisk rådgivning och kan inte lämna besked hur en rättsregel bör tillämpas i enskilda fall. Kontakta en jurist eller en advokat om du har behov av juridisk hjälp. 

Har du en fråga som gäller ett enskilt mål eller ärende måste du kontakta den domstol som hanterar målet.

Kakor och datainsamling

Kakor används för att vissa funktioner ska fungera, som till exempel uppläsningsfunktionen.

Webbplatsen sätter inga spårningskakor på din enhet.

Så undviker du kakor

Om du inte vill ha kakor kan du hantera det i din webbläsares säkerhetsinställningar. Där kan ställa in så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker sätta en kaka på din dator. Du kan också välja att helt stänga av lagring av kakor, och att kakor som lagrats tidigare raderas. Om du gör det, kan dock vissa funktioner sluta fungera.

Följande kakor används

ASP.NET_SessionId

Kommunikation mellan server och klient. Behövs för att funktioner ska fungera på sajten.

Kakan försvinner när du stänger din webbläsare.

TS*

Säkerhetskaka som används av webbservern för att verifiera vissa funktioner, exempelvis lastbalansering.

Kakan försvinner när du stänger din webbläsare.

_rspkrLoadCore

Används för uppläsningsfunktionen.

Kakan försvinner när du stänger din webbläsare.

ReadSpeakerSettings

Används för att spara inställningar i ReadSpeaker.

Kakan försvinner när du stänger din webbläsare.

cookies-interruption

Används för att komma ihåg valet att stänga avbrottsmeddelanden.

Kakan sparas en dag.

Tredjepartskakor

Webbplatsen använder några funktioner som hämtas från andra externa webbplatser. Dessa skapar så kallade tredjepartskakor. Till exempel kan dessa sättas när ett videoklipp spelas upp via YouTubes videospelare.

Så får du använda vårt material

Allt material på webbplatsen är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera oss gärna men ange källa. Du får länka till Sveriges Domstolars webbplats samt använda delar av vårt material, men respektera följande förhållningsregler.

Länkningspolicy

Länka till vår webbplats

Använd inte Sveriges Domstolars logotyp för att länka till vår webbplats. Om logotypen används som länk kan det uppstå tveksamheter om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.

Länka så att Sveriges Domstolars webbplats inte bäddas in på en annan webbplats (framesets).

Så länkar vi till andra webbplatser

Från Sveriges Domstolar webbplats länkar vi till konton i sociala medier som tillhör olika myndigheterna inom Sveriges Domstolar.

I övrigt länkar vi i första hand till myndigheter och organisationer som vi inom Sveriges Domstolar har ett direkt samarbete med. Du lämnar vår webbplats när du går till någon av dessa sidor. Vi ansvarar inte för innehållet på de externa webbplatser vi länkar till.

Bild och film

De bilder som finns på webbplatsen är framtagna av leverantörer eller av egen personal på domstol, nämnd eller myndighet. Domstolsverket ansvarar för det övergripande innehållet och varje enskild domstol ansvarar för det som publiceras på deras webbplats.

Vill du använda en bild kan du skicka ett mejl med länk till aktuell bild till registrator på ansvarig domstol eller myndighet. 

Om du får ett godkännande att använda bilden ska fotograf och myndighet anges i samband med publicering. Vi rekommenderar också att använda bildtext i anknytning till bilden.

Bilderna får inte förvanskas eller förses med missvisande bildtexter.

Pressbilder

Sveriges Domstolar tillhandahåller vissa pressbilder. Pressbilder och bilder på ledning får enbart användas av medier i redaktionellt syfte. 

Filmer

Sveriges Domstolars filmer får användas inbäddade via vår YouTube-kanal. Filmerna får inte förvanskas eller förses med missvisande texter. Det ska framgå tydligt i sammanhanget att vi är avsändare.

Hitta och navigera på webbplatsen

Gemensamma och lokala delar på webbplatsen

Webbplatsen består av innehåll som är gemensamt för Sveriges Domstolar och av innehåll som är lokalt för respektive domstol eller myndighet.

Du når respektive domstols del av webbplatsen via menyvalet Hitta domstol.

Sökfunktionen

Med sökfunktionen kan du söka på fritext. På sökresultatsidan kan du sedan filtrera och sortera sökresultaten på olika sätt för att enklare hitta det du letar efter.

Förfina din sökning med citattecken

Vill du ha en exakt träff på ett ord eller fras kan du lägga till citattecken, till exempel ”bättre rätt”. Det fungerar även bra om du söker på ett exakt mål- eller referatnummer.

Så kombinerar du sökord

Du kan även bestämma hur dina sökord ska kombineras genom att lägga till följande begrepp i sökningen:

  • AND - alla ord ska finnas med i sökträffen
  • OR - ett eller flera av orden ska finnas med i sökträffen
  • NOT - uteslut ord som inte ska finnas med i sökträffen.

Hitta rätt domstol med hjälp av postnummer

Det finns en särskild funktion för att hitta rätt domstol med hjälp av postnummer.

Om du går till Hitta domstol kan du skriva in ett postnummer i sökrutan, till exempel ditt eget eller din motparts. Då listas alla domstolar som har detta postnummer i sitt upptagningsområde.

Prenumerera på nytt innehåll

Du kan prenumerera på uppdateringar från Sveriges Domstolar, till exempel nyheter, lediga jobb och avgöranden. 

Prenumerera via RSS

Med en RSS-läsare kan du enkelt prenumerera på uppdateringar och få notifieringar när vi publicerar något nytt. För att dra nytta av RSS-flöden behöver du en RSS-läsare. Det finns flera vanliga alternativ:

  • Nedladdningsbara RSS-läsare som program eller webbaserade lösningar.
  • RSS-läsare som tillägg till din webbläsare.
  • Integrerade RSS-funktioner i din e-postklient, såsom Outlook.

För att lägga till ett RSS-flöde från vår webbplats, leta efter RSS-ikonen på sidor såsom nyheter och pressmeddelanden, avgöranden eller lediga jobb. Där finns det vanligtvis en länk eller en knapp för att prenumerera på RSS-flödet.

För att filtrera och prenumerera på specifikt innehåll från ett RSS-flöde, följ dessa steg:

  1. Besök sidan med önskat innehåll, t.ex. "Nyheter".
  2. Använd filterfunktionen för att välja specifika kategorier eller ämnen, t.ex. tingsrätter.
  3. Klicka på länken "Aktuell filtrering med RSS" och kopiera adressen från adressfältet, eller högerklicka och välj "kopiera länk".
  4. Klistra in adressen i din valda RSS-läsare.

Observera att olika RSS-läsare kan ha något olika processer för att lägga till och hantera prenumerationer.

Prenumerera via e-post

Det går att prenumerera på Sveriges Domstolars nyhetsbrev via e-post. 

Nyhetsbrev om Sveriges Domstolar

Nyhetsbrevet ska bidra till att öka kännedomen och kunskapen om domstolarnas och nämndernas verksamhet och utveckling. 

Fler tips

Få större eller mindre text

Om du upplever att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. Du hittar alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra textstorleken genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Denna justering slår ofta igenom på alla webbplatser du besöker.

Skriva ut

Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida eller tryck Ctrl+P. 

Om du vill skriva ut innehåll som ligger i expanderbara stycken på sidan måste du öppna dem innan du väljer att skriva ut sidan.

Om du vill dölja ditt besök

I din webbläsares inställningar finns alternativ för att radera historik, ta bort filer och tömma cache. Genom att radera historik och tömma cacheminnet undviker du att någon som använder datorn efter dig kan se vilka sidor som du har besökt.

I många webbläsare är det möjligt att surfa dolt genom att öppna ett nytt fönster för privat surfning. Om du använder privat surfning behöver du inte rensa enligt ovan.

Tillgänglighet

Vi arbetar aktivt för att uppfylla riktlinjer för webbtillgänglighet så att webbplatsen blir användbar för så många som möjligt.

Tillgänglighetsredogörelse

Har du frågor om webbtillgänglighet eller om du inte kan ta del av informationen på webbplatsen är du alltid välkommen att kontakta oss!

Uppdaterad
2023-10-27