Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite

Mål: M 9227-23
Mark- och miljödomstolen har i dag gett Heidelberg Materials Cement Sverige AB tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet i bolagets täkter i Slite på Gotland. Tillståndet gäller i 30 år.

Tillståndet ger bolaget rätt att fortsätta bryta kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet. Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från bl.a. File hajdar-täkten och Västra brottet.

Domstolen har funnit att ansökan och de utredningar som bolaget tagit fram innehåller tillräckligt med information för att täktverksamhetens påverkan på vattenberoende ekosystem samt påverkan på allmän och enskild dricksvattenförsörjning ska kunna bedömas.

- Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden, säger rättens ordförande, rådmannen Inge Karlström.

Verksamhetsområdet vid File Hajdar-täkten ligger inom ett område som har betydelse för totalförsvarets intressen och har pekats ut som riksintresse för mineralutvinning, men även inom ett område som pekats ut som riksintresse för naturvård. Området hyser mycket höga naturvärden och ett stort antal skyddsvärda djur- och växtarter. Lokaliseringen har krävt en prövning av om verksamheten är förenlig med regler om skydd för Natura 2000-områden, regler om hänsyn till fridlysta djur och växter samt EU-rättsliga regler till skydd för yt- och grundvattenförekomster. Ansökan har alltså krävt en prövning av flera viktiga intressen, som står mot varandra.

Bolaget har föreslagit omfattande åtgärder till skydd för grundvatten samt känsliga arter och ekosystem. Mark- och miljödomstolen har bedömt att tre näraliggande Natura 2000-områden inte kommer att skadas av täktverksamheten och beviljat s.k. Natura 2000-tillstånd. Domstolen har bedömt att verksamheten är tillåtlig med hänvisning till undantagsregler i vattenförvaltningsförordningen eftersom fortsatt kalkstensbrytning i Slite behövs för att tillgodose ett allmänintresse av större vikt. Domstolen har även gett dispens från förbuden i artskyddsförordningen.

För tillståndet har domstolen föreskrivit ett stort antal villkor för att begränsa de störningar för miljön och människor som verksamheten kan orsaka. Villkoren avser bl.a. begränsningar i fråga om buller, vibrationer och luftstötsvågor, samt åtgärder för att minimera damning vid transporter och risker vid förvaring av kemiska produkter. Villkoren avser även detaljerade krav på hur åtgärder för att skydda yt- och grundvatten ska utföras.

Domstolen har funnit att täktverksamheten inte kommer att påverka möjligheten till fortsatt driftsäker allmän vattenförsörjning, och inte heller möjligheten till vattenuttag ur enskilda brunnar i täkternas relativa närhet.

- Det underlag som bolaget har redovisat visar att fortsatt täktverksamhet inte kommer att äventyra dricksvattenförsörjningen. Om skada på enskilda brunnar i närområdet ändå skulle uppstå är bolaget förpliktat att hålla brunnsinnehavare skadelösa genom att ordna ny dricksvattenförsörjning, säger Inge Karlström.

Under handläggningen av ansökan har domstolen hämtat in synpunkter från nio olika myndigheter, bl.a. Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning, Länsstyrelsen i Gotlands län och Vattenmyndigheten. Fler än 150 enskilda har lämnat synpunkter på ansökan.

- Engagemanget från myndigheter och enskilda har varit mycket värdefullt för  prövningen.  De synpunkter som kommit in har bidragit till att ytterligare skärpa villkoren för bolagets miljötillstånd, säger Inge Karlström.

Domstolen har beslutat att miljötillståndet får tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas, dock med begränsningen att avverkning och avbaning inom nybrytområdet norr och väster om File hajdar-täkten inte får ske innan domen har vunnit laga kraft.

De fem domarna som beslutat miljötillståndet är eniga.

FAKTARUTA

Täktverksamhet i Slite; nuvarande tillstånd

Storskalig täktverksamhet i Slite har bedrivits sedan början av 1900-talet. Brytning i Västra brottet startade i slutet av 1960-talet. År 1976 påbörjades brytning i File hajdar-täkten. Täktverksamheten bedrivs i dag med stöd av mark- och miljödomstolens dom den 13 december 2022 (mål M 2724-22). Det nuvarande miljötillståndet upphör att gälla vid årsskiftet 2026/27 eller när bolaget tar det nya miljötillståndet i anspråk.

Natura 2000

Natura 2000 är ett nätverk inom EU som verkar för att skydda och bevara den biologiska mångfalden. Alla EU-länder ska utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. Det krävs tillstånd, så kallat Natura 2000-tillstånd, för att bedriva verksamhet som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område.

Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna för vatten beskriver den kvalitet en vattenförekomst (ytvatten och grundvatten) ska ha nått vid en viss tidpunkt. Syftet med miljökvalitetsnormerna är att säkra vattenkvaliteten. Miljöbalkens och vattenförvaltningsförordningens regler om miljökvalitetsnormer för yt- och grundvatten baseras på EU-rättsliga förpliktelser. Som huvudregel får en verksamhet inte beviljas tillstånd om det skulle innebära en försämring av vattenmiljön eller äventyrar möjligheten att uppnå en miljökvalitetsnorm. Det finns möjlighet att under vissa förutsättningar bevilja undantag från bestämmelserna om miljökvalitets­normer.

Artskydd (fridlysningsbestämmelser)

Fridlysningsbestämmelserna har olika bakgrund. Vissa av dem krävs för att Sverige ska uppfylla sina EU-rättsliga förpliktelser, andra finns för att Sverige självt har beslutat om dem. Gemensamt är att de syftar till att bevara den biologiska mångfalden och att skydda en viss art. Vid en tillståndsprövning har prövningsmyndigheten att ta ställning till om verksamheten påverkar någon fridlyst art i strid med fridlysningsbestämmelserna. Om det uppstår en otillåten påverkan kan det under vissa förutsättningar meddelas en dispens från fridlysningsbestämmelserna.