Historia

Tingshuset Mora

Det vackra tingshuset vid Strandgatan i Mora ritades av arkitekten Nils Nordén i Gävle och uppfördes mellan år 1900-1902 av byggmästaren Anders Hansson, Rättvik. Byggnaden står på en sockel av grovhuggen sten och den norra delen mot parken har en halvcirkelformad utbyggnad, som upptar stora tingssalen. Bakom tingshuset ligger även Tingshusparken ritad av Ragnar Ösberg.

Ursprungligen inrymdes också Mora Folkbank i tingshuset och den nio rum stora representativa lägenheten på andra våningen, som blev bostad åt provinsialläkaren. Från 1930-talet flyttade häradshövdingen med familj in i lägenheten och även polisen fick lokaler i huset.

Idag inrymmer bottenvåningen en större och två mindre tingssalar, reception, video- och medhörningsrum samt väntsalar. På andra våningen inryms målavdelningen. Vindsvåningen är i dag en matsal med köksdel.

Huset har byggts om och renoverats vid fyra tillfällen, 1943, 1953, 1994-95 samt 2013.

 

 

Publicerad
2019-03-04
Uppdaterad
2019-03-21