Göteborgs tingsrätts logotyp
 

Dom i Guldhedsmålet, förberedelse till mord i Göteborg och mord på Lidingö

Mål: B 6955-18, B 8658-18, B 1549-19
Tingsrätten har i dag meddelat dom i den gemensamma rättegången om bl.a. mord på Guldheden, förberedelse till mord i Göteborg och mord på Lidingö, allt förra sommaren. De tilltalade är 14 ungdomar från Göteborg och Stockholm. Vissa har fällts för brott och andra har frikänts. Fem är kvar i häkte.

En 32-man sköts till döds den 20 maj 2018 i Guldheden, Göteborg. Mordet var ett led i en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar i Biskopsgården, Göteborg. Tingsrätten har fällt en 20-årig kille och en 17-årig tjej för att tillsammans och i samförstånd på uppdrag ha begått mordet. 20-åringen har dömts till 14 års fängelse och 17-åringen till sluten ungdomsvård i två år och 11 månader. En 20-årig kille har frikänts från anstiftan av mordet då det inte var tillräckligt bevisat att han förmått de två dömda till att utföra mordet som åklagaren påstått. Två 18-åriga tjejer har medverkat i gärningen genom att ha hjälpt till på vissa sätt. De har däremot inte dömts för medhjälp till mordet utan för skyddande av brottsling, grovt brott, och för grovt vapenbrott. De har dömts till skyddstillsyn respektive villkorlig dom.

Åtalet för förberedelse till mord i Göteborg avser mord på en person som också har koppling till nämnda konflikt i Biskopsgården. De fem tilltalade ungdomarna i denna del har frikänts för brottet då bevisningen mot dem inte var tillräcklig.

Den 5 juni 2018 sköts och slogs en 57-årig man till döds på Lidingö, utanför Stockholm. Tingsrätten har i denna del fällt en 23-årig och en 18-årig kille för att tillsammans och i samförstånd på uppdrag ha begått mordet. 23-åringen har dömts till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år. Tingsrätten har fällt tre killar, 21, 20 och 19 år, för medhjälp till mordet. 20-åringen är den som också fällts för mordet i Guldheden. 21-åringen och 19-åringen har dömts till fängelse i sju år och fyra månader respektive fyra år och 10 månader. I denna del har också två 19-åriga tjejer fällts för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader respektive ett år och tre månader.

Tingsrätten har ansett att båda morden är sådana att påföljden för en person som fyllt 21 år ska bestämmas till livstids fängelse. För gärningsmän under 21 år finns dock regler för att de inte får dömas till livstids fängelse och även regler om ungdomsrabatt på påföljder, något som tingsrätten tillämpat i detta mål.

Tingsrätten har dömt ut skadestånd till närstående till de avlidna.

På åklagarnas begäran har tingsrätten behandlat de tre skilda åtalen i en gemensam rättegång som pågått under våren. Åklagarna har som skäl anfört att målen delvis har gemensamma tilltalade och att det finns likheter i uppläggen/modus av brotten.

Tingsrätten har inom ramen för den gemensamma rättegången också avgjort några separata åtal genetmot vissa av de tilltalade ungdomarna.