Högsta domstolens logotyp
 

Ett påstående har godtagits om att ett avgörande som hade skickats med e-post inte har kommit fram

Mål: ö 2655-19
Ärendet gällde om en ny frist för att överklaga ett avgörande skulle medges med hänvisning till att klaganden hade laga förfall (giltig ursäkt) för att inte ha överklagat en hovrätts beslut i rätt tid. Klaganden menade att han inte fått det beslut som hovrätten hade fattat. Beslutet hade skickats med e-post. Han hade inte i förväg underrättats om när hovrätten skulle fatta sitt beslut.

Högsta domstolen har tidigare avgjort en liknande fråga, men då hade avgörandet skickats med vanlig post. Högsta domstolen angav att det är den som vill få en ny frist för att överklaga som ska visa att han eller hon har haft giltig ursäkt för att inte överklaga i rätt tid. Men det måste samtidigt beaktas att det är svårt att visa att posten inte har kommit fram. Högsta domstolen ansåg därför att ett påstående om att ett avgörande som skickats med vanlig post inte har kommit fram i allmänhet får godtas. Men det förutsätter att klaganden inte i förväg har underrättats om när domstolen kommer att fatta sitt beslut.

När det gäller ett avgörande som har skickats med e-post har Högsta domstolen nu slagit fast att det under nuvarande förhållanden bör gälla samma förutsättningar för att medge en ny överklagandetid som när avgörandet har skickats med vanlig post.