Högsta domstolens logotyp
 

Ett rättsfall om bygglov

Mål: Ö 94-20
Högsta domstolen har prövat om en bestämmelse i en detaljplan om att bostadshus endast får innehålla en lägenhet utgör hinder mot bygglov för ett enbostadshus som enkelt skulle kunna delas upp i två lägenheter utan att det skulle kräva nytt bygglov.

En fastighetsägare beviljades bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus i Kungsbacka kommun. Av planritningarna framgick att det med förhållandevis enkla byggnadsåtgärder skulle gå att skapa två separata och likvärdiga bostadslägenheter i huvudbyggnaden. Enligt detaljplanen får en huvudbyggnad endast innehålla en bostadslägenhet.

 

Bygglovet överklagades av närboende som menade att det var tydligt att avsikten med ansökan var att kringgå detaljplanens bestämmelser om att huvudbyggnaden endast får innehålla en bostadslägenhet.

 

Högsta domstolen konstaterar att en ansökan om bygglov i regel ska bedömas utifrån vad som anges vara den åtgärd som bygglov söks för och det ritningsunderlag som sökanden har gett in. I detta fall hade bygglov sökts för nybyggnad av ett enbostadshus och det framgick av bygglovsritningarna att huvudbyggnaden innehåller endast en bostadslägenhet. Bedömningen av om bygglov skulle beviljas påverkades inte av att det med förhållandevis enkla byggnadsåtgärder skulle gå att i framtiden inrätta ytterligare en bostad i byggnaden utan att detta skulle kräva bygglov.

Huvudbyggnaden ansågs därför förenlig med detaljplanen och därmed avslogs överklagandet av bygglovet.