Göteborgs tingsrätts logotyp
 

Dom i målet rörande skjutningen i Gamlestaden

Mål: B 533-21, B 6972-20
Göteborgs tingsrätt har i dag dömt 13 personer med kopplingar till kriminella nätverk till långa fängelsestraff. De döms för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord. Tre personer har frikänts helt.

På kvällen den 3 maj 2020 mördades en 33-årig man i Gamlestaden. Mannen sköts på nära håll på öppen gata av två skyttar. 16 personer åtalades för inblandning i mordet. Tingsrätten anser att det inte är bevisat vilka av de åtalade som sköt mannen. Ingen av dessa döms därför för mord. Tolv av dem döms dock för medhjälp till mord och för förberedelse till mord på den mördade mannens bror och två kusiner. En person döms för stämpling till mord för att ha åtagit sig att döda den mördade mannens bror.

De utdömda fängelsestraffen för medhjälp till mord varierar mellan 8 år och 10 månader och livstid. Fyra döms till livstid. Eftersom sex av de tilltalade var under 21 år när de begick brotten har de fått kortare straff på grund av sin ålder. De dömda ska även betala skadestånd till den mördade mannens släktingar.

–Mordet har skett på öppen gata med automatvapen och är att betrakta som en ren avrättning säger Robert Eneljung, rådman och en av två juristdomare i målet.

–Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade EncroChat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer säger Cecilia Ahlström, rådman och en av två juristdomare i målet.