Malmö tingsrätts logotyp
 

Livstids fängelse för morden på Latinskolan i Malmö

Mål: B 3113-22
Malmö tingsrätt har idag dömt en 18-årig man för mord på två lärare på Latinskolan i Malmö till livstids fängelse. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

Den 21 mars 2022 dödade en 18-årig man två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö genom att hugga ihjäl dem med en yxa. Mannen, som erkänt gärningarna, var då elev på skolan. Han döms nu till livstids fängelse eftersom det rör sig om två fall av mord och gärningarna varit särskilt hänsynslösa. Han ska också betala skadestånd och vara fortsatt häktad. Motivet till våldsdåden har inte helt kunnat klarläggas.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den s.k. ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.