Hovrätten för Västra Sveriges logotyp
 

Mål om våldtäkt mot barn tas om i hovrätten

Mål: B 6983-23
Högsta domstolen har i ett uppmärksammat mål om våldtäkt mot barn beslutat att målet ska tas om i hovrätten.

Huvudförhandling

Hovrätten kommer att hålla huvudförhandling i målet med början onsdagen den 21 februari 2024 klockan 09.00 med fortsättning den 22 februari 2024.

Den 22 februari är en reservdag och det är möjligt att förhandlingen avslutas redan den 21 februari.

Eftersom målet rör sexualbrott mot barn kommer i princip hela förhandlingen att hållas inom stängda dörrar. Det betyder att media och andra åhörare inte kommer tillåtas att närvara vid huvuddelen av förhandlingen. Endast de delar av förhandlingen som rör parternas yrkanden (uppskattningsvis 15 minuter vid förhandlingens början) och den tilltalades personliga förhållanden (uppskattningsvis 15 minuter vid förhandlingens slut) kommer att vara offentliga.

Platsbokning och ackreditering

Det finns ett begränsat antal åhörarplatser i rättssalen. Dessa platser är i första hand avsedda för media som föranmält sig (ej kameramän och fotografer) och sedan informerats i särskild ordning om att de fått plats. Presslegitimation krävs.

Föranmälan sker senast den 17 februari 2024 genom e-post till BrevladaAvdelning2.HVS@dom.se

Ett begränsat antal åhörarplatser kommer att finnas för allmänheten. Ingen föranmälan kan göras till dessa platser.

Säkerhetskontroll

Säkerhetskontroll kommer att genomföras vid domstolens entré. När många besökare kommer samtidigt till domstolen kan viss köbildning skapas vid säkerhetskontrollen. Det är därför viktigt att komma i god tid. Journalister är inte undantagna från säkerhetskontrollen.

Bild- och ljudupptagning

Bildupptagning/fotografering är inte tillåten i eller in i rättssalen under förhandlingen. Kameror eller mobiltelefoner som medförs in i rättssalen ska vara avstängda och undanstoppade.