Hovrätten för Västra Sveriges logotyp
 

Dom i uppmärksammat mål om våldtäkt mot barn

Mål: B 6983-23
Hovrätten har i dag dömt en man för våldtäkt mot barn. Hovrätten fastställer tingsrättens dom och bestämmer straffet till tre års fängelse. Målsäganden får det skadestånd som hon har begärt.

Tingsrätten dömde mannen för två fall av våldtäkt mot barn till fängelse i tre år. Mannen överklagade domen och i en dom i februari 2023 frikände hovrätten honom. Riksåklagaren och målsäganden överklagade hovrättens dom. Högsta domstolen kom fram till att hovrätten begått ett rättegångsfel och beslutade att målet skulle tas om i hovrätten. Målet har nu prövats på nytt av hovrätten med andra juristdomare och nämndemän än de som tidigare dömde i målet.

Hovrätten tror på målsägandens uppgifter. Hon berättade i barnförhören att mannen hade fört in sitt finger i snippan vid två tillfällen. Flera vittnesuppgifter ger också stöd för att mannen hade utsatt henne för sexuella övergrepp. Hovrätten kommer fram till att det är bevisat att mannen vid två tillfällen hade fört in ett finger in i målsägandens snippa, alltså in i hennes vagina.
– Vi anser att målsäganden lämnade tillförlitliga uppgifter. Hon sa att mannen hade haft ett finger inne i hennes snippa och visade också med handen vad hon menade. Vi kom fram till att det hon beskrev var att mannen hade fört in sitt finger i hennes vagina, säger Eva Ahlquist, hovrättslagman.

Hovrätten dömer mannen för två fall av våldtäkt mot barn.
– Att föra in ett finger i vaginan på ett barn är en sådan sexuell handling som ska bedömas som våldtäkt mot barn, säger Åse Sundström, hovrättsråd.

Hovrätten bestämmer straffet till tre års fängelse. Mannen ska betala 140 000 kr i skadestånd till målsäganden.

Rätten är enig i sin dom.