Förvaltningsrätten i Malmö
 

Beslutet att avsätta styret i Klippan var olagligt

Mål: 376-25
Förvaltningsrätten i Malmö har i dag kommit fram till att kommunalfullmäktiges i Klippans kommun att återkalla uppdragen för förtroendevalda i bland annat kommunstyrelsen strider mot kommunallagens bestämmelser.

Enligt lag får fullmäktige återkalla uppdrag för samtliga förtroendevalda i en nämnd när den politiska majoriteten i nämnden inte längre är densamma som i fullmäktige.

‑ Eftersom skyddet för förtroendevaldas ställning ska vara starkt är tillämpningen av bestämmelsen restriktiv, säger chefsrådmannen Peter Kristiansson. Han poängterar att domstolens uppgift är att pröva beslutets lagenlighet, inte dess lämplighet. 
‑ Domstolen gör inte politiska ställningstagande utan prövar om beslutet tillkommit på ett sätt som följer kommunallagens bestämmelser.

Det var i januari som en majoritet i fullmäktige beslutade att återkalla uppdragen för förtroendevalda i styrelser och nämnder. Beslutet överklagades av några kommunmedlemmar till förvaltningsrätten som nu har tagit ställning till om beslutet var lagenligt.

‑ Det krävs en tydlig majoritet för att avsätta ett sittande styre och en sådan majoritet måste uppvisa någon form av överenskommelse mellan partierna, som har karaktären av politisk deklaration eller programförklaring, för att ta över, säger Peter Kristiansson. Någon sådan överenskommelse har inte getts in till domstolen.

Förvaltningsrätten har avgjort målet i en så kallad förstärkt sits, vilket innebär att två lagfarna domare samt två ledamöter med särskild kunskap inom kommunalrätten har varit delaktiga i beslutet.

‑ Att avgöra vem eller vilka som ska styra en kommun är normalt inget som en domstol i Sverige prövar, säger lagmannen Fredrik Löndahl. Eftersom det i dessa mål funnits frågor av stor principiell betydelse som inte tidigare har prövats, har vi bedömt att det skulle vara två domare som dömde. Avslutningsvis konstaterar Fredrik Löndahl att rätten var enig i sin bedömning.