Rekordmånga mål avgörs i domstolarna

Landets domstolar har avgjort rekordmånga mål så långt under 2020. Det visar nya siffror från Domstolsverket. En orsak är digitaliseringen och användningen av videoteknik under rättegångarna som tagit fart under coronapandemin.

Antalet avgjorda mål i domstol, exklusive migrationsmål, ligger på rekordnivå, och har ökat med knappt sex procent sedan förra året. Fram till och med juli 2020 avgjordes 238 000 mål, jämfört med 225 400 under motsvarande period 2019.

- Domstolarna har anpassat sig till rådande situation under coronapandemin på ett väldigt bra sätt. I början tvingades de ställa in förhandlingar, men nu har de planerat för att klara de mål som kommer in, säger Leif Eriksson, ekonomidirektör på Domstolsverket.

Videoteknik allt vanligare

En stor anledning till att domstolarna har kunnat nå rekordnivåer är digitaliseringen som delvis drivits fram i coronapandemins spår.

En annan anledning till att rekordmånga mål har avgjorts är att en del stora rättegångar med många inblandade, särskilt i inledningen av coronapandemin, fick skjutas upp för att då i stället ge utrymme för mål som kunnat avgöras utan förhandling eller med kortare förhandlingar.

Väldigt många mål kan man avgöra med hjälp av videoteknik. Från och med slutet av mars till mitten av juni har antalet digitala förhandlingar, där delar av förhandlingar genomförs digitalt med hjälp av videoteknik, ökat med knappt 90 procent jämfört med förra året, från i snitt drygt 1 450 i veckan till 2 750.

Inställda förhandlingar på normala nivåer

Statistiken visar samtidigt att ungefär 22 procent av förhandlingarna ställts in under året, med en tydlig topp i inledningen av coronapandemins utbrott då nära 30 procent av förhandlingarna ställdes in. Under ett normalår brukar siffran över inställda förhandlingar ligga på drygt 20 procent.

- Det är viktigt att inte stirra sig blind på statistiken kring inställda förhandlingar. Målet kan ha blivit avgjort utan förhandling eller så kan förhandlingen ha flyttats fram i samråd med parterna. Ibland kan vissa förhör med till exempel vittnen hållas även om inte hela rättegången blir av, säger Ylva Norling Jönsson, lagman på Helsingborgs tingsrätt.