Dom i mål om mord på Enhörnaleden den 1 oktober 2022

Mål: B 2949-22
En 19-årig man döms för bl.a. mord och mordförsök. En 18-åring döms för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. En 26-årig man döms för stämpling till mord och grovt vapenbrott. Slutligen döms en 26-årig man för misshandel.

Tingsrätten anser att det är visat att den vid mordet 17-åriga gärningsmannen skjutit ihjäl en 41-årig man med ett stort antal skott och samtidigt skjutit mot 41-åringens kamrat. Mordet har skett som ett led i en våldsam konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje men varken den 41-åriga mannen eller hans kamrat har varit del i den konflikten. I stället talar allt för att det varit fråga om en så kallad felskjutning och att 41-åringen skjutits av misstag. En annan ung man döms för skyddande av brottsling, grovt brott och grovt vapenbrott för att efter mordet ha tagit hand om mordvapnet och skyttens kläder.

 

Två andra personer som åtalats för bl.a. mord alternativt medhjälp till mord bestående bl.a. av att de skulle ha tagit hand om skyttens telefon under tiden för mordet, frikänns. En av dem döms dock för en misshandel också relaterade till den pågående konflikten. Ytterligare en person döms för stämpling till mord då han försökt förmå andra personer att mörda tre personer tillhörande motståndarsidan i konflikten. Han döms även för grovt vapenbrott.

 

Åtta andra personer som åtalats för bl.a. skyddande av brottsling och/eller underlåtenhet att avslöja mord frikänns. Det finns en del omständigheter som är besvärande för flera av dessa personer men tingsrätten har funnit att bevisningen inte är tillräcklig för att dessa ska kunna dömas.

 

Det har varit fråga om ett hänsynslöst mord som för en vuxen person hade lett till fängelse på livstid. En fråga i målet har varit hur gammal skytten var vid tidpunkten för mordet och därmed vilket straff han kan dömas till. Åklagaren har påstått att han var äldre än de 17 år som följer av folkbokföringen och därmed kan och bör dömas till fängelse på livstid. Tingsrätten har dock funnit att det inte är utrett att han faktiskt hade fyllt 18 år och han får därför inte dömas till fängelse på livstid. Sluten ungdomsvård, som annars är det vanliga straffet för 17-åringar som döms för allvarliga brott, bedöms dock inte som en tillräcklig påföljd. Han döms därför till fängelse i 9 år och 6 månader.

 

23-åringen som döms för bl.a. stämpling till mord döms till fängelse i 7 år och 4 månader. 23-åringen som döms för misshandel döms till fängelse i 10 månader. 18-åringen som döms för att han tagit hand om mordvapnet döms till ungdomsövervakning.