Thomas Nilsson, säkerhetschef

”Vi står aldrig och stampar på Södertörn utan vi jobbar hela tiden med utveckling.”

Porträttbild på medarbetaren Thomas Nilsson

Kan du berätta kort om din yrkesbakgrund innan du kom till Södertörns tingsrätt?

Jag har varit på Södertörns tingsrätt i ungefär tre år nu, men jag har en lång erfarenhet från säkerhetsbranschen. Under 26 års tid har jag arbetat som ordningsvakt, varav sex år i Stockholms tunnelbana. Jag har också varit larmoperatör och arbetat på larmcentral. Sammanfattningsvis har jag stor erfarenhet från arbetet på golvet, men jag har också erfarenhet från att jobba inom säkerhetsorganisationer och jobba mer strategiskt med frågor som rör just säkerhet. Allt detta är erfarenheter som jag tar med mig i min roll som säkerhetschef.

Varför har du valt att jobba på Södertörn?

2017 började jag att arbeta som ordningsvakt på en liten tingsrätt. Jag trivdes på många sätt med ett arbete på en domstol, men jag kände också efter ett tag att jag ville ha större utmaningar och då var Södertörns tingsrätt verkligen ett perfekt val. Det är en domstol med puls. Hit kommer många av de stora målen som kräver säkerhetsplanering. Södertörn erbjuder dessutom en perfekt blandning av teori och praktik för den som är intresserad av säkerhetsfrågor och vill utvecklas inom området. Vårt arbete handlar i stor utsträckning om säkerhetsplanering och vi jobbar nära såväl polisen som lagmannen och enskilda domare när det gäller planeringen inför och genomförandet av olika rättegångar.

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

Samhället förändras hela tiden och vi måste hänga med. Inom säkerhetsbranschen måste vi hela tiden uppdatera vårt säkerhetsarbete för att möta verkligheten. Att domstolen är en säker och trygg plats både för medarbetare och alla de människor som kommer hit är viktigt. Motsatsen skulle vara förödande i en demokrati.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Vi står aldrig och stampar på Södertörn utan vi jobbar hela tiden med utveckling. Säkerhetsfrågor är något som verkligen tas på allvar och jag känner alltid att jag har ledningens stöd. Vi drar åt samma håll vilket är avgörande för att trivas. Jag tycker om blandningen av teori och praktik och att vi lägger stor vikt vid det preventiva säkerhetsarbetet. Jag uppskattar dessutom att ha vanliga kontorstider, vilket man ju inte har som ordningsvakt på exempelvis tunnelbanan. Kontorstiderna gör att det blir möjligt att kombinera arbete med familjeliv.

Uppdaterad
2024-05-06