Dom i mål om försök till mord på en advokat

Mål: B 11982-19
Tingsrätten har idag meddelat dom mot en man som har åtalats för mordförsök på en advokat. Tingsrätten dömer mannen för försök till mord till 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till målsäganden.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att den tilltalade den 6 september 2019 avlossade ett skott med pistol vid målsägandens bostad på Kungsholmen som träffade målsäganden i buken med livshotande skador som följd och att den tilltalade därefter försökte skjuta honom på nytt. Tingsrätten har funnit att åklagaren har bevisat att den tilltalade begick gärningen med uppsåt och att han hade planerat den en tid. Något bakomliggande motiv hos den tilltalade till brottet har inte klarlagts i målet.

– Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch.

Den tilltalade döms även att betala skadestånd till målsäganden med drygt
220 000 kr, varav 150 000 kr avser ersättning för kränkning.

Tingsrätten anser att den tilltalade i enlighet med åtalet är skyldig även till grovt vapenbrott, men att detta omfattas av mordförsöket.

Rätten var enig.

För mer information kontakta rådmannen Erland Koch, avdelning 2, som kommer att vara tillgänglig för frågor från media den 16 april 2020 kl. 11.30–12.30. Se kontaktuppgifterna.