Våra lokaler

Tingsrättens lokaler ligger på plan 3 och 4 på Zachaus Gränd 2 i Uddevalla. Den nya ombyggda tingsrätten invigdes 2015. Till tingsrätten tar du dig med hiss eller via trapporna.

För att öka säkerheten och tryggheten i tingsrättens lokaler har tingsrätten en säkerhetskontroll i entrén. Vid kontrollen får alla besökare gå igenom en larmbåge och alla väskor körs igenom vår röntgen maskin. Uddevalla tingsrätts lokaler kamerabevakas som en del i domstolens säkerhetsarbete.

När du passerat säkerhetskontrollen så kommer du ut i allmänhetens yta. Här finns det soffor, toaletter, information från målsägandestödjare och vittnesstödjare. Här finns samtalsrum A-E. I dessa rum kan man sitta enskilt med exempelvis sin advokat inför förhandlingar. Det finns även möjlighet till videomöten om du blivit kallad till en förhandling i en annan del av landet, men att den ska genomföras på videolänk.

På detta våningsplan finns förhandlingssalarna 1-5. Där sal 1 är en säkerhetssal, vilket innebär att det är en glasvägg som skiljer de inblandade i förhandlingen och besökarna åt.

Vid utgången från säkerhetskontrollen så ser du även en skärm med dagens förhandlingar. Där kan du se vilket mål som pågår i vilken sal denna dagen.

Allmänna ytor plan 3. Foto.
Väntrum på plan 3

Receptionen hittar du om du går till höger när du kommer ut från säkerhetskontrollen. Vid receptionen finns det även en vattenmaskin, kaffemaskin och förvaringsskåp.

Vid receptionen finns blanketter för förlorad arbetsinkomst när du varit på förhandling på tingsrätten. Dessa läggs i brevlådan vid receptionen.

Receptionen. Foto.
I receptionen kan du få hjälp med frågor av våra expeditionsvakter.

Om du går upp en våning till plan 4 vid trappan som ligger till höger om receptionen så kommer du till ett väntrum med soffa, stolar och bord. Här finns ytterligare en skärm med dagens förhandlingar.

På denna våning finns videorum/samtalsrum G och H samt förhandlingssalarna 6-8.

Har du behov av att åka hiss upp till plan 4 så prata med expeditionsvakterna i receptionen så hjälper de er till hissen upp till plan 4.

Allmänna ytor plan 4. Foto.
På plan 4 finns det ett par sittplatser för de som ska besöka sal 6-8.

Sedan den 1 juli 2019 är det nya regler gällande fotografering och filmning i tingsrättens lokaler. Förbjudet mot att fotografera eller filma i rättssalen gäller numera även fotografering in i rättssalen. Om du har med dig elektronisk utrustning som kan ta upp bild behöver dessa i huvudregel vara avstängda och undanstoppade i rättssalen. Sådan elektronisk utrustning kan exempelvis vara mobiltelefoner, surfplattor, datorer och smarta klockor. Det är däremot tillåtet att använda diktafon för ljudupptagning. Skyltar om förbudet finns uppsatta i våra lokaler.

Uppdaterad
2024-05-06