Fem ungdomar döms för mord eller medhjälp till mord på en man vid Hjälstaviken

Mål: B 2770-23
Målet gäller fyra bröder samt en ung kvinna som åtalats för att ha tagit livet av en man vid Hjälstaviken i våras. Den äldste brodern, som var 18 år vid brottstillfället, döms till livstids fängelse. De två 16-åriga bröderna döms till fyra års sluten ungdomsvård. Den 15-årige brodern samt hans jämngamla flickvän döms till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader.

Åklagaren åtalade de fem personerna för mord och påstod att de hade mördat en 26-årig man genom att hänga denne i ett träd i skogen i närheten av Hjälstaviken i Enköpings kommun. Mordet ska ha skett den 24 mars 2023 och mannen påträffades först en vecka senare.

Händelseförlopp

Uppsala tingsrätt kommer fram till att den 26-årige mannen på grund av tidigare händelser med flickan har lockats till en plats under förespegling att han skulle få sexuella tjänster. Mannen har där övermannats av bröderna och förts in skogen och hängts upp i ett rep som några av bröderna hade köpt föregående dag. Mannen har avlidit genom strypning eller hängning och lämnats kvar hängande i trädet.

Efter händelsen har en av bröderna använt den avlidnes mobiltelefon för att tömma dennes bankkonto.

Bevisning

– Det finns inte någon direkt bevisning i form av erkännanden eller vittnen till själva mordet, men däremot ett stort antal indicier som med varierande styrka talar för samtliga tilltalades skuld, säger Lars Holmgård, ordförande i målet.

– Bevisningen består av flera olika delar bland annat i utredning om köpet av rep, om hur mannen lockats till platsen, om DNA på repet i trädet och andra repdelar, chatkonversationer före och efter händelsen, avlyssnade samtal efter händelsen samt vittnesuppgifter om vad de inblandade sagt före och efter händelsen, fortsätter Lars Holmgård.

Tillsammans gjorde denna samlade bevisning att det var ställt utom rimligt tvivel att samtliga åtalade var skyldiga.