Tingsrätten dömer två personer för brott mot lagen om meddelarskydd

Mål: B 6301-21
Tingsrätten meddelade idag dom i målet där tre personer på ett vårdbolag åtalats för brott mot lagen (2017:151) om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Tingsrätten dömer två av personerna och frikänner en tredje.

Åklagaren har påstått att två chefer och en HR-specialist på vårdbolaget tillsammans gav ett vårdbiträde en skriftlig erinran för att vårdbiträdet i media påtalat vissa upplevda brister på ett äldreboende under pandemin. Enligt åklagaren utgjorde denna erinran en s.k. disciplinåtgärd och var därför ett brott mot meddelarskyddet (repressalieförbudet). De åtalade menar dock att erinran lämnats av andra skäl och att den inte var en disciplin­åtgärd.

Enligt tingsrättens bedömning fick vårdbiträdet erinran för att ha lämnat uppgifter om verksamheten till media. En av de åtalade bedöms dock inte ha deltagit i detta på något straffbart sätt. Denna person blir således frikänd. De två andra döms till dagsböter, vilket åklagaren begärt.

En central fråga har varit om erinran utgjorde en s.k. disciplinåtgärd i lagens mening, vilket krävs för straffbarhet. Tingsrätten har bedömt att erinran innebar en disciplinåtgärd för vårdbiträdets uppgifter i media, säger rättens ordförande lagmannen Anders Dereborg i en kommentar.

Tingsrätten har däremot avslagit vårdbiträdets skadeståndskrav mot de åtalade.

Tingsrätten har visserligen kommit fram till att vårdbiträdet har utsatts för en sådan allvarlig kränkning som ger rätt till skadestånd. De två dömda personerna har dock begått gärningen i tjänsten och då är det arbetsgivaren som normalt är skadeståndsskyldig. Enligt skadeståndslagen blir arbetstagaren personligen ansvarig endast om det finns synnerliga skäl för det.

Enligt lagen krävs väldigt mycket för att arbetstagare ska bli personligen skadeståndsskyldiga för sådant de gör i tjänsten. I detta fall finns skäl som talar både för och mot personligt skadeståndsansvar, men tingsrätten har gjort den sammantagna bedömningen att det inte finns synnerliga skäl för sådant ansvar, säger Anders Dereborg.

Rättens ledamöter är överens om domen.

Faktaruta

Meddelarfrihet

1 kap. 7 § tryckfrihetsförordningen och 1 kap. 10 § yttrandefrihetsgrundlagen

Det står var och en fritt att meddela uppgifter i vilket ämne som helst i syfte att göra dem offentliga i grundlagsskyddade medier, t.ex. radio, tv och tidningar.

Repressalieförbudet

3 kap. 6 § tryckfrihetsförordningen och 2 kap. 6 § yttrandefrihetsgrundlagen

Repressalieförbudet innebär att en myndighet eller ett annat allmänt organ inte får ingripa mot någon för att han eller hon har använt sig av sin tryck- eller yttrandefrihet.

Lagen (2017:151) om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter

Lagen om meddelarskydd är tillämplig på yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet inom skola, vård och omsorg. I lagen ges anställda, uppdragstagare och andra som på liknande grund deltar i verksamheten motsvarande rätt som offentligt anställda att lämna uppgifter om verksamheten för publicering i medier som omfattas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen, t.ex. radio, tv och tidningar. Lagen hänvisar också till grundlagarnas repressalieförbud. Den som uppsåtligen ingriper i strid med repressalieförbudet genom en åtgärd som utgör avskedande, uppsägning, meddelande av disciplinpåföljd eller en liknande åtgärd döms enligt lagen till böter eller fängelse i högst ett år.