Kompetensförsörjning är en högt prioriterad fråga inom Sveriges Domstolar. I nära samverkan med domstolarna driver Domstolsverket därför en rad initiativ för att stärka domstolarnas attraktivitet som arbetsplats och möta framtidens kompetensbehov.
– Arbetet med att trygga domarförsörjningen är komplext och kräver en bred ansats. Olika domstolar har olika utmaningar och vi behöver därför anpassa insatserna, säger rådman Dina Gutrad som arbetar på Domstolsverket med kompetensförsörjningsfrågor.
För att säkra kompetensförsörjningar pågår det insatser inom en rad olika områden. Dessa är:
En attraktiv domarroll
För att attrahera de skickligaste och för domaryrket mest lämpade juristerna behöver domaryrket vara attraktivt när det gäller arbetsvillkor, arbetsuppgifter och karriärmöjligheter. Detta omfattar en konkurrenskraftig lönestruktur, en god arbetsmiljö, balans mellan arbete och privatliv, möjligheter att utvecklas, effektiva arbetssätt och stabila verksamhetsstöd.
Stabila domstolar
För att säkerställa långsiktig stabilitet och en hållbar arbetsbelastning i domstolar och nämnder krävs en tydlig strategi för dimensionering och kompetensförsörjning. Arbetet fokuserar på att förbättra analyser och prognoser för att se till att det finns tillräckligt med ordinarie domare för att möta verksamhetens behov. Det handlar också om att verka för ökad samverkan mellan domstolarna.
Chef- och ledarskap
Insatser pågår för att stärka chef- och ledarskapet inom Sveriges Domstolar. Målet är att ha kompetenta chefer som skapar goda förutsättningar för medarbetarnas utveckling. Bland annat tas ett chefsförsörjningsprogram fram för att identifiera och utveckla framtidens ledare.
Större och bredare rekryteringsbas
En större och bredare rekryteringsbas är avgörande för att säkerställa framtida domarförsörjning. Arbetet är inriktat dels på åtgärder som tar sikte på den särskilda domarutbildningen inklusive notarietjänstgöringen, dels åtgärder som syftar till att skapa bra förutsättningar för erfarna och kvalificerade jurister med annan bakgrund än den traditionella att meritera sig för ordinarie domaranställningar. Det handlar bland annat om utökade utbildningsplatser för fiskaler och förslag om flexiblare regler för adjungerade råd.
