Arbeta som notarie

En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet under handledning varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du kan tjänstgöra vid tingsrätt och förvaltningsrätt. Några notarieanställningar inleds med en period vid annan statlig myndighet.

Arbetet vid domstol är ansvarsfullt och påverkar enskilda människor och samhället i stort. Förutom en bred erfarenhet av verksamheten där du arbetar, får du en bra förståelse för hela rättskedjan.

Vad gör en notarie

Oavsett om du arbetar som notarie vid tingsrätt eller förvaltningsrätt kommer du att ha många intressanta och utmanande uppgifter. Du gör bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också möjlighet att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Det praktiska arbetet varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du förväntas arbeta självständigt, men har hela tiden en handledare som stöttar och utvärderar din utveckling.

Mål och ärenden vid tingsrätt

Mål och ärenden vid förvaltningsrätt

Se filmer med notarier

Möt Hanna Storsved och Henrik Ringius som berättar om hur det är vara notarie vid tingsrätt respektive förvaltningsrätt. I filmerna berättar de varför de valde att bli notarier, om arbetsuppgifter och hur de upplever arbetet på domstolen. Filmerna är cirka 4 minuter långa.

Olika typer av tjänstgöring

För dig som har juristexamen finns tre olika slags notarietjänstgöring. Ordinarie tjänstgöring vid tingsrätt eller förvaltningsrätt, Kombinationstjänstgöring vid både tingsrätt och förvaltningsrätt och Pakettjänstgöring, som inleds med en period på annan statlig myndighet än domstol.

Ordinarie notarietjänstgöring, vid antingen tingsrätt eller förvaltningsrätt

Kombinationstjänstgöring, vid både tingsrätt och förvaltningsrätt

Pakettjänstgöring, sex månader vid annan statlig myndighet

Vanligtvis två år

Tjänstgöringsperioden är två år för ordinarie notarieanställning vid tingsrätt och förvaltningsrätt, som är den vanligaste typen av anställning.

Mer om tjänstgöringens längd

Fördelar med full tjänstgöringstid?

Finns det möjlighet att få förkortad notarieanställning?

Handledning och utbildning

Under notarietiden har du en särskilt utsedd handledare som ska vara ett stöd för dig i din utveckling. Du får även obligatorisk notarieutbildning som syftar till att rusta dig för de uppgifter som möter dig under din tjänstgöring. Den består av en del som är lika för alla notarier och en del som är anpassad till tingsrätt respektive förvaltningsrätt.

Om handledning

Utbildning för notarier vid tingsrätt

Utbildning för notarier vid förvaltningsrätt

Sommarnotarie – ger meritpoäng

Du som ännu inte tagit examen kan jobba som notarie vid en domstol under ett antal sommarveckor. Precis som vid vanlig notarietjänstgöring får du arbeta med rättsutredningar, upprätta förslag till domar och beslut samt föra protokoll vid muntliga förhandlingar.

Att vara sommarnotarie ger meritpoäng som räknas om du vill söka ordinarie notarieanställning.

Sommarnotarie - om att ansöka

Uppdaterad
2024-05-11