Kammarrätten i Sundsvall söker ett kammarrättsråd, tillika vice ordförande
Arbetsuppgifter
Fokus i arbetsuppgifterna för en vice ordförande i kammarrätten ligger på den dömande uppgiften, bl.a. ordförandeskap i rätten, ansvar för enhetlig rättstillämpning och utbildning av yngre domare. Utöver arbetsuppgifterna inom den dömande verksamheten förväntas du också vara delaktig i arbetet med att utveckla och förbättra våra interna processer.
Kvalifikationer m.m.
En vice ordförande ska svara mot särskilt högt ställda krav på juridisk skicklighet och analysförmåga. Sökandens juridiska skicklighet och erfarenhet är grundläggande och mycket viktiga bedömningsgrunder vid rekryteringen. Vidare ställer kammarrättens kollegiala och digitala arbetsformer krav på att du besitter hög samarbetsförmåga, digitalt intresse samt att du kan arbeta snabbt utan att ge avkall på kvalitetskraven.
Rollen som vice ordförande ställer också höga krav på omdöme, administrativ och kommunikativ fallenhet samt intresse för och pedagogisk förmåga att handleda jurister inom ramen för domarutbildningen. Samtidigt är det även av stor vikt att du har vilja och förmåga att ta del i att utveckla kammarrätten som arbetsplats och organisation. Förmåga att entusiasmera medarbetare, att bidra till en anda av delaktighet i verksamheten och att vara lyhörd för medarbetares idéer är andra värdefulla egenskaper.
Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du via länken.
Om Kammarrätten i Sundsvall
Kammarrätten i Sundsvall är en av landets fyra kammarrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål som överklagas från förvaltningsrätterna i Falun, Härnösand, Umeå och Luleå. De vanligaste måltyperna är skattemål, socialförsäkringsmål, mål enligt socialtjänstlagen, sekretessmål och upphandlingsmål samt olika mål som avser tvång mot person. Förutom att handlägga mål har kammarrätten i uppdrag att utbilda fiskaler och assessorer i den 4-åriga domarutbildningen.
Kammarrätten har ungefär 50 medarbetare. Domstolen är uppdelad i en dömande avdelning, en föredragandeenhet, ett målkansli och en administrativ enhet. Den administrativa enheten är gemensam med Hovrätten för Nedre Norrland.
Kammarrätten i Sundsvall är en domstol som ständigt utvecklar arbetsformerna för att uppfylla medborgarnas krav på rättssäkerhet, effektivitet, öppenhet och tillgänglighet. Vi eftersträvar ett öppet och trivsamt arbetsklimat och ett aktivt medarbetskap.
I Sundsvall med närliggande tätorter bor cirka 110 000 personer. I Sundsvall finns förutom domstolen universitet och flera statliga verk som samverkar inom ramen för organisationen Myndighetsnätverket. Det finns goda allmänna kommunikationer både till och från Sundsvall och stora möjligheter till friluftsaktiviteter.
Övriga upplysningar
Anställningen gäller under förutsättning att nuvarande befattningshavare får annan sökt anställning.
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken.
Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.